Lakoća igranja nogometa
65

Na današnji dan ispisana je historija engleskog nogometa, a Premiership je dobio legendu

F. Z.
Wenger i Henry (Foto: EPA-EFE)
Wenger i Henry (Foto: EPA-EFE)
Na današnji dan prije 21 godinu engleski Premiership svjedočio je jednom od najznačajnijih transfera u svojoj historiji. Na stadion Highbury, koji je tada bio dom Arsenala, stigao je Francuz - Thierry Henry.

Henry je u Arsenal stigao iz redova torinskog Juventusa i to nakon što je na Delle Alpiju proveo svega pola godine. Ostao je u redovima Arsenala osam godina i postao legenda Tobdžija.

Za neke je Henry najbolji igrač koji je igrao u Premiershipu, a oni koji tako ne misle definitivno će se složiti da je Francuz jedan od najboljih i mađioničar koji je s loptom mogao sve.

Arsene Wenger, koji ga je znao još iz vremena kada je bio trener Monaca, odlučio je dati povjerenje nogometašu koji je u Juventusu puno izgubio na samopouzdanju. Arsenal ga je platio 11 miliona funti i mnogi su smatrali kako je Henry precijenjen.

Klub je napustio kao najbolji strijelac u historiji sa 228 pogodaka u 375 odigranih utakmica. Najbolji je strijelac Arsenala i u Premiershipu u historiji kluba, a navijači Tobdžija će ga svrstati među najveće legende kluba. Ispred stadiona Emirates nalazi se njegova statua, a to valjda dovoljno govori koliki je trag ostavio u redovima Tobdžija. Kada Henry ima loptu u nogama, nogomet je najjednostavnija i najljepša igra koju možete zamisliti.

S Arsenalom je osvojio dvije titule prvaka Engleske i dva FA Cupa, a šest puta je bio dio tima sezone engleskog Premiershipa. Najbolji strijelac lige bio je četiri puta, a dva puta je biran za najboljeg igrača lige. Kao igrač Arsneala pet puta je bio i dio najboljeg UEFA-inog tima.

Osvojio je doslovno sve što se može osvojiti u nogometu. S Barcelonom je osvojio Ligu prvaka, a s reprezentacijom Francuske Svjetskog prvenstvo 1998. i Evropsko prvenstvo 2000. godine. Najbolji je strijelac Francuske svih vremena sa 51 postignutim pogotkom.

Karijeru je završio u New York Red Bullu 2014. godine, a prije odlaska u MLS igrao je za Barcelonu od 2007. do 2010. godine.