Košmarne dvije minute
45

Najveći nesretnik Eura poludio nakon duela s Njemačkom: Odluka sudije je najluđa koju sam vidio

D. P.
Andersenovi snovi su se srušili u dvije minute (Foto: Screenshot)
Andersenovi snovi su se srušili u dvije minute (Foto: Screenshot)
Teško je sjetiti se kada je neki nogometaš imao tako košmarne dvije minute kao Joachim Andersen u duelu njegove Danske protiv Njemačke, a defanzivac Crystal Palacea nije se libio prozvati sudije nakon duela zbog onoga što se desilo.

Njemačka je u turbulentnom meču osmine finala Evropskog prvenstva s 2:0 savladala Dansku. No, moglo je biti potpuno drugačije da su milimetri prevagnuli na stranu Danske u ključnim trenucima.

Pri rezultatu 0:0 u 49. minuti Joachim Andersen je postigao gol za vodstvo Danske. No, nakon VAR intervencije poništen je zbog bizarnog ofsajda u kojem je milimetar ili dva njegove kopačke bio u nedozvoljenoj poziciji.

Samo dvije minute kasnije lopta je zakačila Andersenov palac u njegovom šesnaestercu, a sudija Michael Oliver je ponovo nakon VAR intervencije dosudio penal. Tada je krenuo put Njemačke ka pobjedi.

Defanzivac Crystal Palacea bio je ljutit na suđenje nakon same utakmice. Poručio je da su obje situacije sporne, ali da sa sigurnošću može reći da penal nije trebao biti dosuđen.

"To je ludilo, uopće nije penal. Ne mogu trčati s rukama iza leđa i igrati nogomet. Raum je bio pola metra od mene i udario je loptu po mojoj ruci, tako da ne vidim šta sam mogao učiniti da to spriječim", rekao je Andersen, a onda se osvrnuo na poništeni gol:

"Procjena za ofsajd je također bila teško objašnjiva. Toliko je minimalan da ga stvarno morate tražiti, ali ipak penal zbog onoga je nešto najluđe što sam ikada vidio. Margine su odlučile utakmicu. Da su nam priznali pogodak, uvjeren sam da bi dobili utakmicu. Danas se ne može razgovarati sa sudijama", dodao je stoper Danske.

Mnogi stručni komentatori slažu se s Andersenom da jedanaesterac nije trebalo dosuditi pa tako i trener Tottenhama Ange Postecoglu koji je u programu ITV-a poručio da nakon ovoga ne može više opravdati uvođenje VAR tehnologije.