Klub spremio kazne
773

Nastavljen "rat" navijača Celtica i kluba zbog Palestine: Podijelit ćemo hiljade zastava

D. P.
Celticovi navijači s podrškom Palestini (Foto: The Green Brigade Ultras)
Celticovi navijači s podrškom Palestini (Foto: The Green Brigade Ultras)
Uoči utakmice trećeg kola grupne faze Lige prvaka protiv Atletico Madrida, nastavljen je pravi "rat" između Celtica i njegovih navijača pod nazivom "The Green Brigade".
Uoči utakmice trećeg kola grupne faze Lige prvaka protiv Atletico Madrida, nastavljen je pravi "rat" između Celtica i njegovih navijača pod nazivom "The Green Brigade".

Navijačka grupa pod nazivom Green Brigade već decenijama pruža veliku podršku Palestini. Kako je izraelsko-palestinski sukob počeo jačati posljednjih sedmica, tako se i pojačala podrška Celticovih navijača žrtvama u Palestini.

Navijači Celtica redovno s palestinskim zastavama poziraju na utakmicama, a tako je bilo i u posljednjem kolu Premiershipa protiv Heartsa. No, uoči večerašnjeg duela protiv Atletico Madrida u Ligi prvaka situacija je veoma napeta između Celtica i njegovih navijača.

"Osuđujemo prikazivanje takvih poruka na Celtic Parku. Celtic je nogometni klub, a ne politička organizacija. Jedna od naših temeljnih vrijednosti od samog početka je biti otvoren prema svima bez obzira na rasu, boju kože, politiku ili vjeru. Zbog toga je klub uvijek jasno davao do znanja da političke poruke i transparenti nisu dobrodošli na Celtic Parku ili bilo kojoj utakmici koja uključuje Celtic", poručili su ranije iz Celtica.

Sada se oglasila i navijačka grupa Green Brigade. Pripremu utakmice u potpunosti je zasjenila svađa između kluba i njegove najpoznatije navijačke grupe.

Green Brigade se prvo suočio sa obustavom dodjele ulaznica za gostujuće utakmice, a sada, kako prenose Škoti, klub želi spriječiti raniji ulazak ove navijačke grupe na tribine kako se ne bi mogla pripremiti koreografija u čast Palestine uoči večerašnjeg duela.

Daily Record prenosi da je Celtic zabranio svojoj najvatrenijoj grupi pristup stadionu prije utakmice protiv Atletica.

U današnjem saopćenju Green Brigade je optužila svoj klub za poduzimanje preventivnih radnji kako bi se spriječili navijači da pokažu podršku Palestini. Odgovor grupe će biti sljedeći, obećali su da će podijeliti na hiljade palestinskih zastava ispred stadiona kako bi podržali Palestinu.

"Green Brigade se suočava s novim ograničenjima na Celtic Parku koja su osmišljena da ometaju našu podršku i korištenje naših standardnih materijala na dan utakmice. Odlučni smo to prevladati i pružiti punu podršku našoj ekipi, kao i uvijek. Unatoč neiskrenim tvrdnjama, nemamo nikakve sumnje da su ove sankcije motivirane željom da se ukine političko izražavanje unutar keltske potpore, posebno u vezi s Palestinom. Untaoč svoj daljoj opstrukciji, još jednom potičemo navijače da hrabro zavijore zastave Palestine", saopćili su iz Zelene brigade uoči duela s Atleticom.

Susret trećeg kola grupne faze Lige prvaka između Celtica i Atletico Madrida igra se večeras s početkom u 21 sat. Gosti su prvi na tabeli sa četiri boda, dok Celtic nema nijedan i večeras su mu bodovi neophodni.