Napad na Izrael
78

Niko nije gledao u teren: Iranske rakete se pojavile iznad stadiona u azijskoj Ligi prvaka

N. M.
Rakte lete iznat stadiona u Isfahanu (Foto: Twitter)
Rakte lete iznat stadiona u Isfahanu (Foto: Twitter)
Iran je u utorak navečer ispalio više od 180 balističkih raketa na Izrael, a neke od njih su na trenutak navijačima na stadionu u Isfahanu potpuno skrenule pažnju s utakmice azijske Lige prvaka.
Svoj meč 2. kola nove sezone Lige prvaka igrale su ekipe iranskog Sepahana i tadžikistanskog Istiqlola iz Dushanbea, a domaćin je slavio sa ubjedljivih 4:0.
Već tokom utakmice su se na društvenim mrežama pojavile fotografije koje prikazuju projektile na nebu iznad stadiona Naghsh -e- Jahan, a u tom trenutku apsolutno niko na tribinama nije gledao prema terenu.

Posmatrali su navijači rakete na putu ka Izraelu, a informacije o rezultatu napada Irana različite su u ovisnosti od izvora.

Iranska Revolucionarna garda saopćila je da je 90% njihovih projektila uspješno pogodilo mete. Međutim, Izrael tvrdi da je većina projektila presretnuta njegovom zračnom odbranom, a slične tvrdnje podržavaju i izjave iz Velike Britanije i SAD-a, koji su također igrali ulogu u odbrani Izraela.

Nisu prijavljene žrtve u Izraelu, ali vlasti Zapadne obale izvijestile su o jednoj poginuloj osobi. Također su prikazane fotografije projektila koji su pali u Ramallahu, na Zapadnoj obali.

Glasnogovornik izraelske vojske, Daniel Hagari, potvrdio je "mali broj" pogođenih ciljeva. Izraelska vojska je objavila i video snimak škole u centralnom gradu Gadera koja je pretrpjela veliku štetu od iranskog projektila.