Šokantan rasplet
173

Njemačka u nadoknadi spasila prvo mjesto, Mađari u 100. minuti pobijedili Škotsku

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Utakmicama u Stuttgartu i Frankfurtu večeras je okončano takmičenje u grupi A na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj. U osminu finala će sigurno Njemačka i Švicarska, dok će Mađarska kao trećeplasirana čekati rasplet u drugim grupama.
Švicarska je u dvoboju protiv Njemačke pokazala visoke ambicije na ovom turniru te je vodila 1:0 sve do sudijske nadoknade. U vodstvo su došli u 28. minuti kada je Frulet odlično prošao po lijevoj strani i ubacio, a na pravom mjestu bio je Ndoye koji je zakucao loptu u mrežu.

Ipak, Fulkrug je u drugoj minuti sudijske nadoknade pogodio za konačnih 1:1 te tako sačuvao Njemačkoj prvo mjesto na tabeli. Švicarska ide dalje kao drugoplasirana.

Škotska i Mađarska su igrali neriješeno bez pogodaka sve do 10. minute sudijske nadoknade kada je Csoboth postigao gol vrijedan tri boda. Mađarska sada čeka rasplet ostalih grupa da bude među četiri najbolje trećeplasirane selekcije na Euru.

Njemačka i Švicarska će već u subotu igrati utakmice osmine finala. Njemačka će kao pobjednik grupe A od 21:00 sat igrati protiv drugoplasiranog iz grupe C, dok će tri sata ranije Švicarska igrati protiv drugoplasiranog iz grupe B.

Rezultati:

Škotska - Mađarska 0:1 (Csoboth 90+10')

Švicarska - Njemačka 1:1 (Ndoye 28' - Fullkrug 90+2')

Tabela:

Utakmice iz minute u minutu:

90+12' - Gotova je utakmica! Mađarska je pobijedila Škotsku i ujedno je prestigla na trećem mjestu grupe A.

90+10' - GOOOOL! Mađarska je povela protiv Škotske, a strijelac je Csoboth! Bio je to odličan kontra napad gdje je Sallai odigrao glavnu ulogu, a na kraju je uposlio Csobotha koji matira golmana za veliku pobjedu.

90+5' - Gotova je utakmica u Frankfurtu. Njemačka i Švicarska su podijelili bodove te obje selekcije idu u osminu finala s prve dvije pozicije u grupi.

90+2' - GOOOOOL! Njemačka je izjednačila, a strijelac je Fullkrug! Rezervista Njemačke je tako spasio svoju selekciju koja je ipak zauzela prvo mjesto u svojoj grupi.

90' - Sjajna prilika za Mađarsku! Schafer je dobro pucao u donji desni ugao, ali mu je golman odlično odbranio udarac.

88' - Xhaka je sada imao odličnu šansu za Švicarsku, ali je Neuer pokazao zašto je jedan od najvećih golmana svih vremena.

85' - Odlična šansa za Njemačku. Havertz je dobro skočio i šutirao, ali je prečka spasila Švicarsku.

84' - Poništen gol za Švicarsku! Strijelac je bio Vargas, ali je signaliziran ofsajd.

81' - Widmer je dobio žuti karton i propustit će utakmicu Švicarske u osmini finala.

79' - Škotska je sada tražila penal nakon pada Armstronga u šesnaestercu, ali je sudija samo odmahnuo na njegove prigovore.

74' - Nakon četiri minute susret će se nastaviti. Nakon gledanja VAR-a ustanovljeno je da nema penala za Mađare.

70' - Gleda se VAR na utakmici Škotske i Mađrske nakon žestokog sudara golmana Škotske i igrača Mađarske. Jedan od Mađara je ostao ležati na terenu i ukazuje mu se liječnička pomoć.

69' - Odlična šansa za Njemačku! Kimmich je pucao iz dobre pozicije, ali je u posljednji čas bio izblokiran. Nijemci su poslije tražili i penal. Orsato je nakon VAR pregleda ipak ustanovio da nema elemenata za najstrožiju kaznu.

60' - Periodi utakmica koje su ispresijecane izmjenama. Švicarci uspijevaju sačuvati vodstvo protiv Njemačke, dok na susretu Škotske i Mađarske nema još niti jedne ozbiljne prilike u drugom poluvremenu. Igra se izuzetno tvrdo.

51' - Prvi žuti karton za Škotsku, a dobio ga je McTominay.

50' - Njemačka je imala odličnu šansu! Musiala je pucao iz dobre pozicije, ali je Sommer dobro pratio i odbranio šut koji je išao po sredini gola. Gundogan je potom naletio na odbijenu loptu, ali je ona otišla pored gola.

46' - Počela su druga poluvremena!

45' - Gotova su poluvremena! Švicarska vodi protiv Njemačke, dok nema pogodaka na duelu Škotske i Mađarske.

44' - Novi žuti karton za Mađarsku, već treći u prvom poluvremenu. Ovaj put je javnu opomenu dobio Schafer.

41' - Mađarska je imala odličnu priliku! Orban je dobro skočio na centaršut, ali se ispriječila prečka. Škotska je sada imala puno sreće.

38' - Orsato je sada dodijelio žuti karton Tahu koji će tako propustiti utakmicu osmine finala na Euru zbog druge javne opomene na turniru.

31' - Švicarska je imala odličnu šansu! Ndoye je mogao udvostručiti vodstvo, ali je lopta otišla malo pored stative. Sjajna igra Švicaraca protiv šokiranih domaćina.

28' - GOOOOL! Švicarska vodi protiv Njemačke, a strijelac je Ndoye! Freuler je sjajno probio po lijevij strani i poslao dobar centaršut, a na pravom mjestu je bio Ndoye i zakucao loptu u mrežu za 1:0 za Švicarsku.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

26' - Nastavljaju Mađari igrati žestoko pa je sada "požutio" i Orban.

25' - Prvi žuti karton na utakmici Njemačke i Švicarske, a dobio ga je Ndoye.

18' - Žestoko igraju Mađari, a sudija Tello je sada pokazao i žuti karton Stylesu za prežestok start na protivnika. Škotska i dalje ima daleko veći posjed lopte, ali bez udarca ka golu Mađara.

17' - Njemačka je postigla pogodak preko Andricha, ali je gol poništen! Sudija Orsato je uz pomoć VAR-a procijenio da je pogotku prethodio prekršaj Musiale.

10' - Njemačka na otvaranju utakmice u potpunosti kontroliše utakmice, baš kao i Škotska protiv Mađarske. Međutim, pravih prilika još nema ni na jednom stadionu.

1' - Počele su obje utakmice!

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

20:55 - Sve je spremno za utakmice u Frankfurtu i Stuttgartu. Meč Škotske i Mađarske sudit će Facundo Tello iz Argentine, a Švicarske i Njemačke Daniele Orsato iz Italije.

20:50 - Zanimljivo da Škotska i Mađarska nisu do sada igrali u zvaničnim utakmicama, dok su Njemačka i Švicarska 2020. godine dva puta odmjerili snage u Ligi nacija te su oba meča završena neriješenim rezultatima.

20:45 - Duel Škotske i Mađarske je praktično dvoboj za treće mjesto. Škotska bi pobjedom vjerovatno i izborila osminu finala budući da već ima jedan osvojen bod, dok su Mađarima osim eventualne pobjede potrebni i dobri rezultati iz drugih grupa da bi kao jedan od najbolja četiri trećeplasirana nastavio takmičenje u nokaut fazi. Neriješen ishod je vrlo vjerovatno i oproštaj za obje selekcije.

20:40 - Njemačka je sa šest bodova već osigurala plasman u osminu finala, ali nije prvo mjesto u grupi. Za to će joj trebati još minimalno bod u duelu protiv drugoplasirane Švicarske koja ima četiri boda iz prva dva kola. Švicarcima igra samo pobjeda za prvo mjesto u grupi, a vrlo blizu su plasmana u osminu finala čak i ako ih Škotska nekim čudom prestigne večeras na drugom mjestu.

20:35 - Stigli su nam i sastavi za obje utakmice. Škotska će igrati u formaciji 5-4-1, a u prvom timu su: Gunn, Robertson, McKenna, Hanley, Hendry, Ralston, McTominay, McGregor, Gilmour, McGinn i Adams.

S druge strane, Mađari će odgovoriti s formacijom 3-4-2-1, a od prve minute igrat će: Gulacsi, Dardai, Orban, Botka, Kerkez, Schafer, Styles, Bolla, Szoboszlai, Sallai i Varga.

Švicarska će protiv Njemačke igrati u formaciji 3-4-2-1. U prvom timu su: Sommer, Rodriguez, Akanji, Schar, Aebischer, Xhaka, Freuler, Widmer, Rieder, Ndoye i Embolo.

Domaćin prvenstva će odgovoriti u formaciji 4-2-3-1, a od prve minute igrat će: Neuer, Mittelstadt, Tah, Rudiger, Kimmich, Kroos, Andrich, Wirtz, Gundogan, Musiala i Havertz.

20:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmica trećeg kola Evropskog prvenstva u grupi A između Škotske i Mađarske te Švicarske i Njemačke. Utakmice u Stuttgartu i Frankfurtu igraju se večeras s početkom u 21:00 sat.