Saopćenje, pa šutnja
32

NS BiH je "potopio" četvoricu sudija, pa ekspresno ukinuo praksu da javno analizira suđenje

E. B.
Irfan Peljto
Irfan Peljto
Transparentnost kada je u pitanju ocjenjivanje suđenja i javno objavljivanje grešaka arbitara u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine je trajala jedno kolo.
Naime, nakon susreta šestog kola Wwin lige Bosne i Hercegovine Nogometni savez Bosne i Hercegovine je 17. septembra prvi put javno objavio sve sudijske greške i to sa dvije utakmice (Zrinjski - Borac i Sloboda - Velež).

Samo dan kasnije glavni i VAR sudija susreta Zrinjski - Borac Irfan Peljto i Luka Bilbija su suspendovani na po čak šest susreta, a glavni i VAR sudija meča Sloboda - Velež Sabrija Topalović i Dragan Kesić su kažnjeni sa po dvije utakmice suspenzije.

Oni naivni ljubitelji bh. nogometa su pomislili da će Nogometni savez Bosne i Hercegovine nastaviti sa praksom da javno objavljuje sudijske greške kojih, bez ikakve sumnje, ima na skoro svakoj utakmici.

Naivno su mislili da je NS BiH krenuo putem transparentnosti i s ciljem poboljšanja kvaliteta suđenja u Wwin ligi BiH.

Naivno su očekivali da će se i nakon sedmog kola javno objaviti koje sudije su pravile greške u tom kolu, te koliko utakmica suspenzije će dobiti neke nove peljte, bilbije, topalovići i kesići koji su svojim greškama krojili rezultate pojedinih utakmica u sedmom kolu.

No, novog saopćenja Nogometnog saveza nismo dočekali, sudije koje su, u najmanju ruku sumnjivo dijelile pravdu u sedmom kolu, su delegirane za osmo kolo. Pojeo vuk magarca, što bi se reklo.

A to, naravno, baca sumnju na prave motive iznenadnog javnog "potapanja" četvorice sudija, pa šutnje kao godinama prije toga.