Nevjerovatna situacija
36

O plasmanu Slovenije i Danske u grupi odlučio je gol postignut prije sedam mjeseci

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Veoma neobičnu scenu vidjeli smo sinoć u po završetku dva susreta grupe C na Euru.

Slovenija je "držala" 0:0 protiv Engleske, baš kao i Danska protiv Srbije, a kada je Jaka Bijol u 72. minuti dobio žuti karton, dobili smo situaciju u kojoj su po svakom parametru na tabeli Slovenija i Danska izjednačeni.

Naime, u tom trenutku Slovenija i Danska su imale po tri boda, identičnu gol-razliku 2:2, a u međusobnom duelu su odigrali 1:1.

Naredni kriterij po kojem su mogli biti razdvojeni su bili žuti kartoni, no Bijolov žuti je bio šesti za Sloveniju na turniru, koliko je u tom trenutku imala i Danska.

S obzirom da do kraja susreta ni Slovenija, ni Danska nisu dobile nijedan karton, dobili smo situaciju da su obje selekcije bile izjednačene po svim parametrima na turniru, te je za odluku o tom ko će u osminu finala proći sa drugog, a ko sa trećeg mjesta odlučila utakmica koja je odigrana prije sedam mjeseci.

Naime, pravila kažu da u slučaju da dvije ekipe imaju iste omjere u svim bitnim parametrima na Euru, gleda se ko je sakupio više bodova u kvalifikacijama.

I tu smo došli do nove začkoljice. Naime, Slovenci i Danci su igrali u kvalifikacijama u istoj grupi i osvojili su isti broj bodova (22).

No, u međusobnom duelu uspješnija je bila Danska. U Sloveniji je rezultat bio 1:1, a Danska je kod kuće slavila sa 2:1 golom Thomasa Delaneya iz 54. minute i upravo je taj gol iz novembra prošle godine odlučio da Danska u osminu finala Eura ode sa drugog, a Slovenija sa trećeg mjesta.

Danska će za "nagradu" u osmini finala igrati protiv Njemačke, dok će Slovenija na megdan Portugalu ili pobjedniku grupe E.

Tabela: