Mrlja u historiji
136

Odlazak Amara Osima iz Željezničara: Turbulentne, nesretne i neuspješne tri sezone

K. H.
Amar Osim (Foto: D. S./Klix.ba)
Amar Osim (Foto: D. S./Klix.ba)
Amar Osim nakon turbulentne dvije godine i četiri mjeseca više nije trener Željezničara, a njegov posljednji mandat definitivno će znatno pokvariti sve ono što je tokom svoje dugogodišnje karijere ovaj stručnjak uradio za klub s Grbavice.
Osimov odlazak iz kluba dolazi u trenutku najveće rezultatske krize Plavih u posljednjih deset godina i to u sezoni kada su navijači bili gotovo pa sigurni da će se klub boriti za duplu krunu u godini kada slave 100 godina postojanja, no nakon niza nesretnih okolnosti za Željezničar praćenih stalnim rezultatskim neuspjesima Osim je jednostavno morao dići ruke i napustiti klub.

U prvoj polusezoni na klupi Plavih u sezoni 2018./2019. Osim je uspio izboriti odlazak u Evropu sa Željezničarom, no zbog neisplaćenih obaveza prema bivšem treneru Slavki Petroviću tim s Grbavice je ostao bez licence i prava nastupa u Evropi, što je tada bio ogroman udarac za klub i početak brojnih finansijskih problema koji su se danas kao omča svezali oko vrata ovog sarajevskog kluba.

Uslijedila je sezona 2019/2020 u kojoj je Željezničar igrao veoma dobro, nakon 22 odigrana kola i dvije ubjedljive pobjede u gradskom derbiju protiv Sarajeva (5:2 i 1:3) bili su drugoplasirani na tabeli sa tri boda manje od Bordo tima, no zbog pandemije koronavirusa Nogometni savez BiH prekinuo je Premijer ligu BiH i titula je dodijeljena Sarajevu, što je bio još jedan veliki udarac za ambicije Plavih i posebno za Osima koji je u više navrata govorio kako vjeruje da njegov tim može doći do titule prvaka.

Na početku aktuelne sezone u Premijer ligi BiH Željezničar je doživio nove pehove, ekipa je imala ogromnih problema s igranjem evropske utakmice u Izraelu, gdje su u ovom zahtjevnom vremenu putovali dva puta, a nakon svega i na naplatu je došla i velika finansijska kriza koja je kulminirala jako lošim rezultatima, ispadanjem iz Kupa BiH i opraštanjem od borbe za titulu prvaka, što je na kraju i bio razlog da Osim u gotovo bezizlaznoj situaciji ode iz kluba.

Osim je uoči posljednje utakmice na klupi Plavih doživio i to da su mu navijači i zvanično okrenuli leđa, pozivajući se na njegovu izjavu iz 2019. godine kada je govorio o lošim rezultatima njegovih prethodnika.

"2019.: 'Treba se potruditi da izgubiš pet...' 2021: Pet kola bez pobjede i gola? Svaki vaš postupak prema klubu pravog navijača vrijeđa. Došlo je vrijeme i da vam jug okrene leđa!", pisalo je na transparentima koje su Manijaci okačili na južnoj tribini stadiona Grbavica.

Na kraju, teško osvojen bod protiv Mladosti presudio je sudbinu Osima u Želji, a Plavi se trenutno nalaze na razočaravajućem sedmom mjestu sa 39 osvojenih bodova.

Osim je u ovom mandatu na klupi Željezničara u Premijer ligi BiH sjedio na 68 utakmica, a ostvario je učinak od 34 pobjede, 16 remija i 18 poraza. Pri tome su Plavi s Grbavice postigli 116 pogodaka, a primili 66.

On će ostati najtrofejniji trener Plavih s pet titula prvaka (2001., 2002., 2010., 2012. i 2013.) i četiri osvojena Kupa (2001., 2003., 2011. i 2012.), no sigurno da je posljednji mandat bacio veliku mrlju na sve što je tokom prethodnih 20 godina uradio za klub s Grbavice.

Tabela:

Standings provided by SofaScore LiveScore