Da li je penal bio čist?
66

Ogorčeni Van Dijk otkrio šta je sudija uradio nakon utakmice: Taj njegov potez puno govori

D. P.
Trenutak u kojem je Dumfries udario Kanea (Foto: EPA-EFE)
Trenutak u kojem je Dumfries udario Kanea (Foto: EPA-EFE)
Članovi nizozemske nogometne reprezentacije bili su ogorčeni suđenjem nakon utakmice protiv Engleske u kojoj su ostali bez finala Evropskog prvenstva, a posebno su bili kivni na dosuđeni jedanaesterac u ranoj fazi utakmice.
Englezi su sinoć rezultatom 2:1 nakon preokreta savladali Nizozemce. "Lale" su došle u vodstvo u ranoj fazi utakmice, ali je veoma brzo odgovorio Harry Kane golom s bijele tačke.

Upravo taj penal bio je ključni razlog protesta Nizozemaca. Kane je šutirao iz voleja, lopta je otišla preko gola, ali ga je nakon upućenog udarca udario neoprezni Denzel Dumfries otvorenim đonom.

Iako sudija Felix Zwayer na prvu nije dosudio jedanaesterac, nakon intervencije iz VAR sobe promijenio je odluku i Dumfriesu dao žuti karton zbog neopreznosti. Kane je bio siguran s bijele tačke.

Nakon utakmice, iz reprezentacije Nizozemske nisu se mirili sa Zwayerovom odlukom. Kapiten Virgil van Dijk otkrio je reakciju njemačkog sudije nakon utakmice.

[FBPOST]https://www.facebook.com/ESPNFC/posts/pfbid0UK3ZZ46WuZzCGnjMNmS71E191BPjBbhLKiFUo25FTDQCvBF73YYPz1Khugkzj8uSl[/FBPOST]

Van Dijk je otkrio kako je sudija odmah "pobjegao" u svlačionicu, bez da se rukuje s nogometašima, što je zaista rijedak slučaj u svijetu nogometa.

"Sudija je otrčao u svlačionicu odmah nakon kraja utakmice i nije se rukovao s igračima. Mislim da to puno govori", otkrio je bijesni Van Dijk.

Istovremeno, selektor Nizozemske Ronald Koeman razočaran je poručio kako VAR uništava nogomet.

"To nije bio penal. Jedina želja Dumfriesa bila je da blokira udarac, a nakon toga Kane je šutirao i njihova stopala su se sudarila. Nogomet je uništen ovakvim odlukama VAR-a. Ovaj penal ne bi bio dosuđen u Engleskoj", rekao je Koeman.

Podsjetimo, Engleska će u finalu Evropskog prvenstva u nedjelju igrati protiv Španije. Duel u Berlinu igra se s početkom u 21 sat.