I još mnogo drugih stvari
0

Otkriven Borussijin pravilnik o kaznama, igrači plaćaju penale ako ne nose japanke pod tušem

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bild je objavio spisak kazni koje nogometaši Borussije Dortmund moraju platiti ukoliko prekrše niz osnovnih pravila vezanih za ponašanje.

Trener Milionera Nuri Sahin je tako nastavio praksu koju je među prvim u Dortmundu uveo Jurgen Klopp davne 2009. godine, a upravo je aktuelni šef stručnog štaba bio dio te ekipe Dortmunda.

Riječ je o mjerama koje su se koristile i prošle godine, a prema pisanju Bilda, Sahin ih je samo nastavio koristiti.

Tako će nogometaši Dortmunda za svaki minut kašnjenja na trening platiti 100 eura, a ista je kazna i za nedolazak na sastanke kod fizioterapeuta ili sastanke sa stručnim štabom.

Kazna se penje i na 3.000 eura ukoliko igrač zakasni na dan utakmice ili 5.000 eura ukoliko nogometaš u potpunosti propusti zakazani klupski događaj.

Za nenošenje japanki pod tušem, igrač se kažnjava sa 100 eura dok će igrači platiti po 50 eura ukoliko na svoj rođendan ne donesu tortu.

Također, kažnjava se i korištenje mobilnog telefona ukoliko se igrači nalaze za trpezarijskim stolom ili ukoliko vam odjeća nije u skladu s klupskim kodeksom.

Najveće kazne su po 2.000 eura za nepotpisivanje autograma navijačima dok nepotpisivanje dresova se kažnjava sa po 500 eura, a kazna od 250 eura je namijenjena za propuštanje službenog vaganja.

Standardi se održavaju na visokom nivou kada je u pitanju čistoća pa će tako igrači biti kažnjeni sa po 100 eura ukoliko im prostor za presvlačenje u klupskim prostorijama bude neuredan nakon treninga dok će platiti po 250 eura ukoliko na trening donesu neadekvatnu opremu.

Pomenute kazne su urodile plodom prošle sezone jer je Dortmund stigao do finala Lige prvaka gdje je na Wembleyju poražena od Real Madrida rezultatom 2:0.