Tajni sporazum
0

Kloppova najveća tajna: Smrtno bolesnom milijarderu dao obećanje, poznato koliko će zarađivati u Red Bullu

H. H.
Klopp je već ranije znao da će napustiti Liverpool na kraju ove sezone (Foto: EPA-EFE)
Klopp je već ranije znao da će napustiti Liverpool na kraju ove sezone (Foto: EPA-EFE)
Njemački trener Jurgen Klopp (57) od januara će biti novi "globalni šef nogometa" (Global Head of Soccer) u Red Bullu, a sada su otrkiveni i neki zanimljivi detalji njegovog angažmana.
U prvom redu, list Münchner Merkur/Tageszeitung objavio je da je Klopp još 2022., kad je bio trener Liverpoola, sve dogovorio oko prelaska na spomenutu poziciju u Red Bullu, i to upravo od januara 2025. godine.

Pomenuti medij otkrio je okolnosti tajnog sporazuma:

"U septembru 2022. u vili u Salzburgu iza zatvorenih vrata ležao je smrtno bolesni starac (78), a posjetio ga je savršeno zdravi i 23 godine mlađi čovjek. Njihov razgovor rezultirao je time da je mlađi obećao da će za nešto više od dvije godine postati glavni za nogometnu korporaciju starijeg. Umirući bolesnik zvao se Dietrich Mateschitz, a njegov posjetitelj i budući zaposlenik Jurgen Klopp", navodi se u tekstu.

Mateschitz, suosnivač i suvlasnik Red Bulla, "težak" 27,4 milijardi eura, umro je nekoliko sedmica nakon razgovora i sporazuma s Kloppom koji je nakon toga više od godinu i pol vodio Liverpool s tajno postignutim sporazumom o odlasku.

Helmut Mark, Red Bullov konslutant za motosport istakao je da je nevjerovatno da je tajna toliko dugo ostala sačuvana.

S obzirom da se Klopp našao u glavnoj ulozi u jednom od najvećih svjetskih brendova, sve je više špekulacija o tome koliko će zarađivati na novom poslu, a pouzdani novinar njemačkog Sky Sporta Florian Plettenberg sada je rasvijetlio njegov ugovor.

Klopp će godišnje u austrijskoj kompaniji zarađivati između 10 miliona i 12 miliona eura. Zanimljivo je da to manje nego u Liverpoolu, gdje je Nijemac zarađivao 18 miliona eura godišnje.

Ipak, njegovo imenovanje nije dobro prihvaćeno u Njemačkoj gdje su vijest dočekali s ogorčenjem i nerazumijevanjem, istakavši da je izdao tradicionalne vrijednosti nogometa za model uspjeha zasnovan na novcu.

Klopp će u novoj ulozi biti podrška i pomoć šefovima RB Leipziga, Salzburga i New York Red Bullsa, između ostalih, te u daljem razvoju RB-ove nogometne filozofije. Također bi trebao koristiti svoju mrežu u skautingu i odabiru trenera i talenata, između ostalog u Brazilu i Japanu.