Organizator u problemima
26

Ovako danas izgleda stadion na kojem se treba igrati Euro, alarmi su već upaljeni

D. P.
Stadion u Belfastu (Foto: Twitter)
Stadion u Belfastu (Foto: Twitter)
Potpuno neuvjetni stadion Casement Park zadaje glavobolje organizatorima Evropskog prvenstva 2028. godine i već je napravljen plan za slučaj da on ne bude spreman za turnir.

Velika Britanija i Republika Irska će biti domaćini Evropskog prvenstva 2028. godine, a među stadionima je i Casement Park u Belfastu. Za razliku od ostalih devet stadiona koje su Britanci prijavili za domaćinstvo Eura, ovo nogometno zdanje u Sjevernoj Irskoj nije uvjetno i mora se u kompletu srušiti.

Na Casement Parku nogomet se ne igra još od 2013. godine. Za potrebe Evropskog prvenstva potrebno je srušiti ga u potpunosti i izgraditi moderno zdanje s 34.500 sjedećih mjesta. Radovi još nisu počeli.

Kako prenosi ugledni Times, organizatori su se našli u prvim problemima i Sjeverna Irska i Belfast mogli bi ostati bez stadiona na kojem će dočekati Evropsko prvenstvo. Naime, već je pripremljen plan u slučaju da Casement Park ne bude spreman za odigravanje kontinentalnog takmičenja.

Britanci su odlučili da, ukoliko dođe do promjene domaćinstva, tri planirane utakmice budu odigrane na preostalih devet stadiona, odnosno da ne bude dodat još jedan grad domaćin.

Također, u tom slučaju žrijeb bi bio održan u Belfastu, a i Sjeverna Irska bila bi domaćin nekoliko prijateljskih utakmica uoči Evropskog prvenstva kako bi se i ova zemlja uključila u organizaciju Eura i ne bi bila zapostavljena.

Ono što je zanimljivo i što je izazvalo "rat" lokalnih vlasti, jeste podatak da će i nakon Evropskog prvenstva renovirani Casement Park ostati prazan, odnosno na njemu se neće igrati utakmice. Za neke političare je besmisleno ulagati veliki novac u stadion koji se ne bi kontinuirano koristio u budućnosti.