Jezivo izgleda danas
64

Problem za organizatore Eura sve veći: Oronuli stadion i dalje izgleda kao zona duhova

D. P.
Casement Park trenutno (Foto: Twitter)
Casement Park trenutno (Foto: Twitter)
Organizatori Evropskog prvenstva 2028. godine, a koje se treba održati u Velikoj Britaniji i Republici Irskoj, nalaze se u problemu s jednim od prijavljenih stadiona jer još uvijek stoji u zapuštenom stanju.

U oktobru prošle godine potvrđeno je da će Velika Britanija i Irska biti domaćini Evropskog nogometnog prvenstva 2028. godine, a tom prilikom prijavljeno je i 10 stadiona koji će se koristiti.

Britanci su iznenadili javnost jer su isključili kultne stadiopne poput Old Trafforda, Anfielda i Emiratesa, koji neće biti domaćini Evropskog prvenstva.

S druge strane, organizatori će biti Villa Park (Birmingham), St. James Park (Newcastle), Etihad (Manchester), Tottenham Hotspur stadion (London), Bramley Moore Dock (Liverpool), Wembley (London), Aviva stadion (Dublin), The Principality (Cardiff), Hampden Park (Glasgow) i Casement Park (Belfast).

No, od same prijave postoji veliki problem sa Casement Parkom u Belfastu, jer se ovaj stadion ne koristi i potpuno je zapušten. Do početka Eura su samo četiri godine, a stadion i dalje izgleda kao zona duhova.

Sekretarka Sjeverne Irske Hilary Benn sve vrijeme smiruje javnost i poručuje da će stadion kapaciteta 34.000 sjedećih mjesta biti spreman za domaćinstvo Evropskog prvenstva, ali je njena posljednja izjava otkrila da postoje problemi.

"Imamo dva problema. Prvi je finansijski trošak jer imamo određenu količinu novca u fondu, ali to nije dovoljno. Drugi problem je što smo ušli u dodatno vrijeme u pokušaju da ga izgradimo za Euro. Ipak, garantujem da će biti izgrađen i čim budem u poziciji da donesem odluku, to ću i učiniti", rekla je Benn na posljednjem obraćanju javnosti.

Casement Park stoji zatvoren od 2013. godine, a prethodno se koristio kao glavni stadion za galske igre i galski nogomet.