90 minuta istine
250

Ovo je idealan scenarij za Hrvatsku: Ako budu drugi u grupi "otvara" im se put do četvrtfinala

H. H.
Hrvatska za prolaz mora pobijediti Italiju (Foto: EPA-EFE)
Hrvatska za prolaz mora pobijediti Italiju (Foto: EPA-EFE)
Grupa B Evropskog nogometnog prvenstva donijet će velika uzuđenja u posljednjem kolu, a jasno je da Hrvatsku eventualna pobjeda protiv Italije vodi dalje, te bi čak kao drugoplasirani mogli imati vrlo dobar žrijeb u osmini finala.

Španija je pobjedom protiv Italije osigurala prvo mjesto sa šest bodova, a Italijani su ostali na drugom mjestu sa tri boda i za plasman u nokaut fazu borit će se sa selekcijom Hrvatske.

Hrvatska je u prvom meču u ovoj grupi odigrala neriješeno 2:2 s Albanijom i to joj je jedini bod nakon dva odigrana kola, pa će za dalji plasman morati da pobijedi aktuelne prvake Evrope.

Albanci također imaju šansu za osminu finala, za što će im biti potrebna pobjeda nad Špancima.

Što se tiče Hrvata, za njih bi idealno bilo da savladaju Azzurre, a da Španija pobijedi ili remizira s Albanijom. U tom slučaju, Hrvatska bi bila druga, Italija treća, a Albanija posljednja.

Drugo mjesto vodilo bi Vatrene ponovo u Berlin gdje bi ih u osmini finala čekala drugoplasirana ekipa iz grupe B u kojoj trenutno vode Nijemci sa šest bodova, Švicarska ima četiri, Škotska jedan, a Mađarska je bez boda.

Kada bi i Hrvatska i Albanija u ponedjeljak slavile, imale bi po četiri boda i tada bi u borbi za drugo mjesto odlučivala gol razlika.

Hrvatska je na -3, a Albanija na -1. U slučaju da Hrvatska bude treća, igrala bi protiv pobjednika grupe E (Rumunija 3, Slovačka 3, Belgija 0, Ukrajina 0) ili grupe F (Portugal 3, Turska 3, Češka 0, Gruzija 0).

Susreti trećeg kola u grupi B igraju se 24. juna od 21 sat, a jasno je da Hrvatsku samo pobjeda protiv Italije vodi u osminu finala.

Tabela: