Predstavljamo osobine
93

Ovo je lopta za Euro s ljubavnim nazivom: Otkud takvo ime i zašto je "najpametnija" ikad

D. P.
Službena lopta Evropskog prvenstva (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Samo četiri dana ostala su do početka Evropskog prvenstva, a mi ćemo vam predstaviti i zvaničnu loptu kojom će se igrati najvažniji sportski događaj ove godine.

Smotra najboljih evropskih nogometnih selekcija igrat će se loptom s ljubavnim nazivom "Fussball Liebe", odnosno "nogometna ljubav" koju je njemački gigant Adidas specijalno dizajnirao za Evropsko prvenstvo.

Fussball Liebe će pratiti slavne tipove Telstar, Tango, Etrusco i Europass, lopte koje su se proslavile na prošlim izdanjima evropskih prvenstava, a sve ih je dizajnirao Adidas.

Riječ je o "najpametnijoj" lopti dosad, koja uključuje Adidasovu tehnologiju Connected Ball koja šalje najpreciznije podatke VAR sudijama u realnom vremenu, baš kao što ima ugrađenu i poluautomatsku ofsajd funkciju. Cilj je smanjiti vrijeme čekanja i potaknuti brže donošenje odluka kod sudija, zahvaljujući stotinama čipova koji se u njoj nalaze.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock isprobava službenu loptu (Foto: EPA-EFE)
Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock isprobava službenu loptu (Foto: EPA-EFE)

"Uvjereni smo da će Adidas Fussball Liebe označiti naš novi korak ka izvrsnosti. Posvećeni smo tome da osiguramo da svaki aspekt održava najviše standarde kvaliteta i performansi", rekao je tehnički šef UEFA-e i legenda hrvatskog nogometa Zvonimir Boban na predstavljanju.

Dizajn lopte sa crnim krilima i zeleno-narandžastim bojama predstavlja kretanje igrača po terenu. Na lopti će biti zastave svih učesnika Evropskog prvenstva.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Kada smo dizajnirali ovu službenu loptu, bili smo inspirisani energijom i raznolikošću turnira, kao i evropskom ljubavlju prema nogometu", rekao je šef Adidasove proizvodnje i dizajna Sam Handy.

Lopta za Evropsko prvenstvo napravljena je od recikliranog poliestera i boje na bazi vode uz korištenje bioloških materijala kao što su šećerna trska, kukuruzna vlakna i drvena pulpa, što je čini najodrživijom loptom koja je ikada napravljena.