Jasna poruka
191

Palestinski navijači pokazali sliku ključa na utakmici protiv Australije

E. K.
Palestinski navijači (Foto: Twitter)
Palestinski navijači (Foto: Twitter)
Nogometna reprezentacija Palestine je jučer u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine poražena od selekcije Australije rezultatom 1:0.

Utakmica je igrana u Kuvajtu zbog rata u Pojasu Gaze, a navijači reprezentacije Palestine su u sedmoj minuti utakmice podigli palestinske zastave kako bi označili datum 7. oktobar kada je počela invazija na Palestinu.

Neki od navijača su držali natpis "Slobodna Gaza" kao i nacrtani ključ koji simbolizira Nakbu (katastrofu) kada je veliki broj Palestinaca protjeran iz svojih domova tokom Arapsko-izraelskog rata 1948. godine.

Tada je više od 700.000 Palestinaca raseljeno iz svojih domova, a sve kako bi se uspostavila moderna država Izrael kakvu danas znamo.

S druge strane nogometaši su na travnjak izašli sa tzv. "palestinkama" - tradicionalnim šalovima iz ove zemlje.

Imali su podršku na stadionu u Kuvajtu od nekoliko svojih navijača kao i od lokalnog stanovništva koje je jasno stalo na stranu Palestine.

"Ne zanima nas utakmica, došli smo ovdje da pošaljemo poruku svijetu. Mi Palestinci ćemo uvijek nositi naše šalove i ponosno isticati našu zastavu", rekao je Wael Youssef Labbad, jedan od navijača reprezentacije Palestine.

"Palestina je u našim srcima, došli smo na stadion, stariji i mlađi kako bi pružili podršku Palestincima", rekla je Anfal Al-Azmi, 45-godišnja Kuvajćanka koja je pružila podršku Palestini na jučerašnjem meču.

Još prije utakmice nogometna reprezentacija Australije je odlučila da će dio svojih bonusa koje će im za odigravanje utakmice dodijeliti tamošnji Savez, oni donirati međunarodnoj organizaciji Oxfam, koja šalje novčanu pomoć narodu Gaze.

Inače, strijelac jedinog gola na utakmici je bio Harry Souttar.