U Rusiji nisu zaboravili
116

Pjanić se spreman izviniti Rusima za izjavu: Dolazim iz zemlje u kojoj je bio rat, savršeno razumijem politiku

H. H.
Miralem Pjanić tokom potpisa ugovora sa CSKA (Foto: CSKA Moskva)
Miralem Pjanić tokom potpisa ugovora sa CSKA (Foto: CSKA Moskva)
Bosanskohercegovački nogometaš Miralem Pjanić zvanično je predstavljen kao novi igrač CSKA Moskve, a za zvaničnu stranicu kluba govorio je o svojim prvim impresijama u klubu.
Pjanić je od kraja juna bio bez kluba nakon rastanka sa ekipom Sharjaha iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a nakon dugih pregovora odlučio je postati novi igrač ruskog velikana.

Godišnje će, prema pisanju ruskih medija, zarađivati milion eura, a ptopisao je jednogodišnji ugovor uz mogućnost produženja na dodatnu godinu, te će nositi dres s brojem 15 na leđima.

"Veoma sam sretan što sam ovdje i potpisao ugovor. CSKA je veliki klub sa dugom historijom. Poznajem CSKA veoma dobro, jer sam ovde došao da igram u evropskim takmičenjima. Ovo je klub sa historijom koji će se uvijek boriti za prvo mjesto u ligi. Ovo je klub sa ogromnim potencijalom i legendarnim igračima kao što je Igor Akinfejev. Drago mi je što sam se pridružio ovom timu. To je upravo izazov koji mi je trebao. Proteklih nekoliko godina bilo je zanimljivo. Imao sam priliku da igram u Azijskoj Ligi prvaka i osvajam titule, ali želim da se vratim na evropsku scenu, u veoma konkurentnu ligu gdje su stadioni ispunjeni. Zaista sam sretan što sam ovdje", kazao je Pjanić.

Bivši reprezentatativac BiH objasnio je da je veliku uolgu u njegovom transferu odigrao i legenda CSKA Elvir Rahimić, koji mu je rekao mnogo lijepih stvari o klubu i dao nekoliko savjeta.

Pjanić je objasnio da je posljednja dva mjeseca trenirao sa privatnim trenerom i da je u dobroj formi, te da se raduje povratku na teren.

Ekipu CSKA trenutno vodi srbijanski trener Marko Nikolić, a Armejci su trenutno šestoplasirani tim ruskog šampionata sa 14 bodova iz devet utakmica. Pjanić je kazao da je imao konkretan i dug razgovor sa Nikolićem, te da su ciljevi i ambicije koje mu je predstavio bile od velikog značaja da se pridruži klubu iz Moskve.

Konačno, u Rusiji nisu zaboravili Pjanićevu izjavu prije dvije godine kada je zajedno s Edinom Džekom odbio igrati prijateljsku utakmicu protiv Rusije zbog agresije njihove zemlje na Ukrajinu, a sada je to opravdao riječima:

"Znam da sada mnogi raspravljaju o mojim riječima od prije dvije godine, ali nikada nisam rekao ništa protiv Rusije i ruskog nogometa. Žao mi je ako je moj govor nekoga uvrijedio, pa sam spreman da se izvinim. Naravno, sada nije najbolji trenutak za ruski nogomet zbog suspenzije. I žao mi je što se to dešava, ali ponavljam - moje ambicije su izuzetno visoke i u okviru nacionalnog prvenstva i Kupa Rusije. U svakom slučaju, nadam se da će se situacija riješiti što je prije moguće. Dolazim iz zemlje u kojoj je svojevremeno bio rat i znam šta je to. I savršeno razumijem kako politika funkcioniše i kako utječe na sport. Međutim, ja sam nogometaš i sva moja pažnja je usmjerena na to da dobro treniram, igram dobro i pomognem CSKA - to je moja misija. Ovo je moj posao koji radim više od 20 godina, a moji treneri i saigrači mogu biti sigurni da ću dati sve od sebe. Čekam sve navijače prekosutra na utakmici sa Ahmatom, gdje ću dijeliti autograme", kazao je Pjanić za zvanični sajt CSKA.

CSKA je šestostruki prvak Rusije, no titulu prvaka u svoje tribine pokušava vratiti još od 2016. godine, kada je posljednji put bio šampion.

Podsjećamo, Pjanić je karijeru započeo u francuskom Metzu, a kasnije nosio dresove velikana poput Lyona, Rome, Juventusa, Barcelone i Besiktasa. Za vrijeme igranja u Juventusu važio je i za jednog od najboljih vezista Evrope, što mu je 2020. godine donijelo veliki transfer u Barcelonu od 60 miliona eura.

Ipak, odlazak u Kataloniju značio je i veliki pad u njegovoj karijeri, pošto se na Nou Campu našao u nemilosti trenera Ronalda Koemana.

Za reprezentaciju BiH je Pjanić odigrao 115 utakmica i postigao 17 golova uz 29 asistencija, a od dresa Zmajeva se oprostio u maju ove godine.