Čudo od arhitekture
0

Pogledajte kako će izgledati najveći stadion na svijetu, mogao bi ugostiti finale SP-a

N. K.
Foto: Populous
Od ranije je poznato da će Maroko, Španija i Portugal ugostiti Svjetsko prvenstvo 2030. godine, a već sada se raspravlja o tome gdje će se održati finalna utakmica.
Naime, predložena su tri stadiona kao moguća mjesta za finale turnira, a to su Santiago Bernabeu u Madridu, Camp Nou u Barceloni i novi stadion u Casablanci.

Bernabeu je favorit, ali Nogometna federacija Maroka snažno zagovara da se finale održi na njihovom novom stadionu koji je trenutno u izgradnji.

Stadion Hassan II., nazvan po marokanskom kralju, bit će smješten na sjeveru Casablance i planirano je da ima kapacitet od 115.000 gledatelja, čime će postati najveći nogometni stadion na svijetu.

Jedna od najzanimljivijih karakteristika stadiona bit će njegovo okruženje, odnosno botanički vrtovi koji će ga okruživati i stvarati mirnu oazu unutar urbanog područja Casablance.

Posebnost stadiona je i prepoznatljiv aluminijski rešetkasti krov u obliku šatora, inspirisan tradicionalnim marokanskim festivalom "Moussem" gdje se ljudi okupljaju na otvorenom i ispod šatora.

Inače, za dizajn stadiona zaslužna je međunarodno priznata kompanija Populous uz saradnju francuskih arhitekata iz studija Oualalou + Choi.