Nogomet
3

Pogledajte s kojim igračima Safet Sušić ide na dvomeč protiv Slovaka

Piše: D. B.
Safet Sušić (Foto: Arhiv/Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
Safet Sušić (Foto: Arhiv/Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić objavio je danas spisak igrača koji će igrati u ključnim utakmicama kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu protiv Slovačke u Zenici 6. septembra i Žilini četiri dana kasnije.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Selektor Safet Sušić je pozvao 23 igrača za naredna dva susreta protiv Slovaka:

Golmani: Asmir Begović (Stoke), Asmir Avdukić (Borac), Jasmin Fejzić (Aalen)

Odbrana: Emir Spahić (Bayer Leverkusen), Ermin Bičakčić (Eintracht Braunschweig), Toni Šunjić (Zorya), Mensur Mujdža (Freiburg), Ervin Zukanović (Gent), Boris Pandža (bez kluba)

Vezni red: Miralem Pjanić (Roma), Senad Lulić (Lazio), Sejad Salihović (Hoffenheim), Adnan Zahirović (Bochum), Elvir Rahimić (CSKA Moskva), Haris Medunjanin (Gaziantepspor), Miroslav Stevanović (Elche), Zvjezdan Misimović (Guizhou Renhe), Avdija Vršajević (Hajduk), Senijad Ibričić, Izet Hajrović (Grasshopper)

Napad: Vedad Ibišević (Stuttgart), Edin Džeko (Manchester City) i Edin Višća (Istanbul BB).

Nova imena u odnosu na prijateljsku utakmicu protiv SAD-a su Izet Hajrović iz Grasshoppersa, koji je svojim odličnim igrama u Švicarskoj zaradio poziv selektora Sušića. Na spisku su i povratnici Senijad Ibričić i Boris Pandža (bez kluba). Iako je Pape rekao da neće zvati igrače bez kluba i one koji nisu standardni, očito je da se predomislio i pružio još jednu priliku igračima koji su već dugo u reprezentaciji.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Pape je rekao da je Hajrović dobio državljanstvo i da nema razloga da ne bude pozvan u reprezentaciju.

"Vidim ga na klupi dok se ne dokaže na treninzima i u svom klubu. Ako zatreba, dat ću mu priliku protiv Slovačke u Zenici ili u Žilini ili pak protiv Lihtenštajna. On je mlad igrač i standardan je u svom timu dvije ili tri sezone. Gledao sam ga, a od tada je dosta napredovao i pojačat će konkurenciju u ekipi", rekao je Sušić novinarima na konferenciji za medije.

Selektor je istakao kako mu je drago što svi igraju u svojim klubovima i da očekuje da će ekipa biti potpuno spremna kada se okupi u Sarajevu.

Pape je rekao da je i Bičakčić završio svu potrebnu papirologiju i da mu je preostalo još samo da preuzme pasoš.

Sušić je objasnio zašto je pozvao Ibričića i Pandžu, iako je prethodno rekao da neće zvati igrače koji nemaju klub.

"Ibričić me zvao i rekao da je pronašao tim u Turskoj. Pandžu sam zvao jer nemam rješenja na toj poziciji", rekao je Sušić i dodao da će njih dvojica doprinijeti reprezentaciji.

Na spisku je i Mensur Mujdža koji se vraća nakon povrede.

O reprezentaciji Slovačke dosta već zna, a očekuje otvorenu igru oba tima.

"Gledao sam utakmicu u kojoj je Slovačka remizirala sa Rumunijom 1:1. Drago mi je što nisu izgubili tu utakmicu jer njihov selektor vjerovatno neće puno mijenjati ekipu. Znam ih vrlo dobro, ali ne mislim da je to ipak prava slika. Jedno je sigurno, u Zenici će igrati na pobjedu jer nemaju šta izgubiti i dolaze bez opterećenja. Očekujem otvorenu i ofanzivnu igru, jer ćemo i mi igrati napadački s obzirom da nam odgovara samo pobjeda. Nadam se da ćemo postići rani gol", kazao je Pape.

Selektor se osvrnuo i na prijateljski meč sa SAD-om, u kojem je američki tim slavio pobjedu rezultatom 4:3.

"Nikada nisam poželio da izgubim, niti sam rekao da mi je drago što smo izgubili. Očekivao sam tešku utakmicu, ali i barem minimalnu pobjedu s tim da ni neriješen rezultat ne bi bio loš. Bio sam primoran napraviti izmjene, a to je dovelo do poraza. Igračima treba još jakih utakmica jer je tek početak sezone, a u vrijeme kad smo igrali sa SAD-om, lige u kojim igraju mnogi naši igrači nisu bile počele. Protiv Slovačke ćemo imati iste igrače, ali drugu ekipu na terenu. Nemamo suspenzija. povreda, zbog poraza nisam zabrinut. Sve ostalo je na nama", zaključio je selektor.

Okupljanje A reprezentacije je zakazano za 1. septembar do 18 sati u hotelu "Hercegovina" u Sarajevu. Prva utakmica se igra u na Bilinom Polju Zenici 6. septembra od 20:15 sati, dok će druga biti odigrana 10. septembra na stadionu "Pod Dubnom" u Žilini također od 20:15 sati. Zmajevi će trenirati na stadionu u Hrasnici te na Grbavici.