Grupa F
391

Portugal golom neočekivanog junaka u sudijskoj nadoknadi pobijedio Češku

H. H.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Portugala pobijedila je Češku rezultatom 2:1 u 1. kolu grupe F Evropskog prvenstva u Njemačkoj.
Portugal je imao inicijativu većim dijelom utakmice, ali teško je stvarao šanse, da bi do preokreta stigao u sudijskoj nadoknadi.

S druge strane, Češka je odigrala disciplinovano i čvrsto, te se pokazala kao tvrd orah za jednog od glavnih favorita turnira, ali je ostala bez bodova.

U prvom poluvremenu nismo vidjeli ozbiljnije šanse, a najbolju je propustio Ronaldo u 45. minuti kada je Stanek odbranio njegov udarac.

Portugal je pritiskao i u nastavku, ali Češka je povela u 62. minuti. Provod je sjajno pogodio nakon dodavanja Coufala i šokirao Portugalce za 1:0.

Ipak, samo sedam minuta kasnije Portugal je poravnao. Nakon ubacivanja Vitinhe, lopta je došla do Nuna Mendesa na lijevu stranu koji je šutirao, a golman Češke je odbio loptu od Hranča, koji je nesretno zatresao vlastitu mrežu.

U 88. minuti Portugal je postigao drugi gol preko Jote, ali pogodak je poništen nakon što je Ronaldo prethodno bio u ofsajdu.

I kada se činilo da će ostati 1:1, rezervista Conceicao samo što je ušao u igru pogodio je u 92. minuti za veliku pobjedu Portugala 2:1.

Portugal će u narednom kolu igrati protiv Turske, dok Čehe očekuje duel sa Gruzijcima.

Vrijedi spomenuti da je u ovom susretu ispisana historija Evropskih prvenstava, jer je Pepe postao najstariji igrač koji je ikad nastupio na Euru.

Pepe trenutno ima 41 godinu i 113 dana te je pretekao Mađara Gabora Kiralyja koji je u trenutku nastupa imao 40 godina i 86 dana.

Također i Cristiano Ronaldo je večerašnjim nastupom posto apsolutni rekorder i prvi igračl sa šest nastupa na smotri najboljih evropskih selekcija.

Rezultat i strijelci:

Portugal - Češka 2:1 (Hranač a.g. 69', Conceicao 90+2' / Provod 62')

Tabela: