Želi samo domaće snage
12

Predsjednik Brazila Lula zatražio da selektor izbaci iz reprezentacije Viniciusa i ostale igrače iz Evrope

E. B.
Lula da Silva i Vinicius Junior
Lula da Silva i Vinicius Junior
Predsjednik Brazila Luiz Inacio Lula da Silva je istakao kako želi da selektor reprezentacije Dorival Junior iz reprezentacije izbaci Viniciusa, Endricka, Rodryga i ostale nogometaše koji igraju u Evropi.
Naime, nakon što je Brazil pobijedio Čile u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine zahvaljujući pogocima nogometaša Botafoga Igora i Henriquea, Lula je istakao kako želi da u reprezentaciji igraju isključivo igrači iz brazilske lige.

Lula je na gostovanju u jednoj radijskoj emisiji poručio kako je već kontaktirao predsjednika Nogometnog saveza Brazila Ednalda Rodriguesa i rekao mu kako bi se reprezentacija trebala sastojati isključivo od igrača iz domaće lige, odnosno da za Viniciusa, Rodryga, Allisona, Edersona, Gabriela... ne bi trebalo biti mjesta u njoj.

"Igrači koji igraju u brazilskoj ligi nisu ništa lošiji od onih koji igraju u Evropi. Niko tamo nije ni Garrincha, ni Romario. U Brazilu igraju igrači jednake kvalitete kao i oni koji igraju u Evropi i zato moramo dati priliku onima iz naše lige", rekao je brazilski predsjednik.

Iako je teško očekivati da selektor i predsjednik saveza popuste pod pritiskom predsjednika države, tone bi bila ni tako nevjerovatna stvar s obzirom na redovnu spregu politike i sporta u južnoameričkim državama.