Euro 2024
139

Predstavljamo grupu B: Italija, Hrvatska i Španija kroz pakao "grupe smrti" kreću u pohod na vrh

N. M.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Do početka Evropskog prvenstva u nogometu ostala su još tri dana, a portal Klix.ba će vam predstaviti grupe i reprezentacije koje se takmiče za trofej prvaka Starog kontinenta.
Grupa B je sigurno najatraktivnija od svih šest na ovom prvenstvu, pošto se u njoj nalaze čak tri favorita za osvajanje prestižne titule. U "grupi smrti" smještene selekcije Hrvatske, Španije i Italije, a uz njih je tu i Albanija koja nikako nije imala sreće prilikom žrijeba.

Favorita grupe teško je odrediti zbog ujednačenosti kvalitete navedene tri reprezentacije. Italija će braniti titulu prvaka Evrope, Španiji kladionice daju nešto veće šanse za osvajanje, a Hrvatska nipošto ne smije biti otpisana nakon sjajnih rezultata u posljednje vrijeme.

Hrvatska

Selekcija koju s klupe predvodi Livnjak Zlatko Dalić ostvarila je pobjede u svojih posljednjih šest utakmica, a nakon sjajnih nastupa na posljednjim velikim takmičenjima jasno je da su naši zapadni susjedi pred sebe postavili najviši cilj.

Klasu su Vatreni pokazali i u subotnjem prijateljskom meču u Lisabonu, kada su u fantastičnoj predstavi nadigrali domaći Portugal i slavili sa 2:1 protiv jednog od glavnih favorita za titulu na Euru.

Hrvatska će pokušati napraviti bolji rezultat u odnosu na prethodni Euro, na kojem je eliminisana u osmini finala, a tada ju je izbacila upravo Španija, protiv koje će Vatreni zasigurno zbog toga imati motiv više da im se revanširaju.

Ovo Evropsko prvenstvo bit će posljednje za predvodnika ove generacije hrvatskih nogometaša Luku Modrića, koji već ima 38 godina i na zalasku je karijere. Stoga je vrlo moguće da gledamo njegov "posljednji ples" u dresu Hrvatske na nekom velikom takmičenju.

Italija

Italija je na Euro stigla u sastavu kakav nismo navikli vidjeti, pošto članovi reprezentacije više nisu igrači poput Leonarda Bonuccija, Giorgija Chiellinija, Marca Verrattija, Cira Immobilea ili Lorenza Insignea, koje smo ranijih godina navikli gledati u ovom dresu.

Ekipu na ovom Euru predvodi i novi selektor Luciano Spalletti, a Italijane smo na djelu pred veliko takmičenje imali priliku vidjeti i protiv Bosne i Hercegovine, pošto su im Zmajevi bili posljednji "sparing partner".

Italija je u tom prijateljskom meču slavila s minimalnih 1:0, a Spalletti je rekao da će ekipa za Euro morati poraditi na realizaciji stvorenih prilika i na još nekoliko segmenata svoje igre u kojim je detektovao rupe.

Španija

Španci na Euro stižu u sjajnom raspoloženju nakon što su u dvije pripremne utakmice postigli ukupno 10 golova i savladali Andoru (5:0) i Sjevernu Irsku (5:1).

Aktuelna generacija Furije predvođena je fenomenalnim veznjakom Manchester Cityja Rodrijem, koji je ključni igrač prvaka Engleske, a nema sumnje da će takvu ulogu i imati u timu koji je za Euro odabrao Luis de la Fuente.

Španija će u najmanju ruku pokušati ponoviti nastup i uspjeh s prethodnog Eura, kada se domogla polufinala u kojem je eliminisana od Italije, iako je prethodno imala poteškoća i da se prođe grupnu fazu pošto je to osigurala tek u posljednjem kolu u direktnom okršaju sa Slovačkom u trećem kolu.

Albanija

Albanija, koja na Euro stiže predvođena selektorom Sylvinhom, slavnim Brazilcem, je potpuni autsajder u ovoj grupi i apsolutno niko je ne vidi u narednoj fazi, čak ni kao jednu od četiri najbolje trećeplasirane selekcije u grupnoj fazi.

U odnosu na moćne selekcije Italije, Hrvatske i Španije, slabašni tim Albanije tražit će senzaciju i pokušati da barem jednom od favorita pomrsi račune u ovoj grupi.

Interesantno je da su Albanci u dvije pripremne utakmice pred Euro izabrali dosta slabije protivnike od ovih koje će imati na Euru, a savladali su Lihtenštajn (3:0) i Azerbejdžan (3:1). Prethodno su četiri uzastopna meča bili bez pobjede pa su im ovi trijumfi sigurno donijeli prijeko potrebno samopouzdanje pred teške izazove.

Podsjećamo, direktan plasman u osminu finala turnira osigurati će po dvije prvoplasirane selekcije iz svake grupe te četiri najbolje trećeplasirane od njih ukupno šest.

Raspored utakmica grupe B:

Prvo kolo, 15. juni:

18:00 Španija - Hrvatska (Olimpijski stadion, Berlin)

21:00 Italija - Albanija (Signal Iduna Park, Dortmund)

Drugo kolo, 19. i 20. juni:

15:00 Hrvatska - Albanija (Volkspark stadion, Hamburg, 19. juni)

21:00 Španija - Italija (AufSchalke arena, Gelsenkirchen, 20. juni)

Treće kolo, 24. juni:

21:00 Albanija - Španija (Dusseldorf Arena, Dusseldorf)

21:00 Hrvatska - Italija (Leipzig stadion, Leipzig)