Katar 2022
3

Predstavljamo grupu E: Španija i Njemačka iz drugog plana gledaju ka tronu

H. H.
Vrlo uzbudljiva grupa E (Foto: A.L./Klix.ba)
Vrlo uzbudljiva grupa E (Foto: A.L./Klix.ba)
Do Svjetskog prvenstva ostala su još četiri dana, a portal Klix.ba će vam predstaviti grupe i reprezentacije koje se takmiče za najveći trofej u svijetu nogometa.

U grupi E nalaze se Španija, Njemačka, Kostarika i Japan. Crvena furija i Elf su apsolutni favoriti za prolazak u osminu finala i bilo bi pravo čudo da se to ne desi.

Nakon slavlja na tri uzastopna velika turnira između 2008. i 2012. godine, Španija je bila dosta slabija na naredna tri velika takmičenja između 2014. i 2018.

Ipak, pod vodstvom Luis Enriquea na posljednjem Euru pokazali su da imaju svjetlu budućnost i da stasava nova generacija koja bi se uz malo sreće mogla uključiti u borbu za visok plasman.

Pedrijev i Gavijev rast u protekle tri godine omogućio im je da u sredini terena dobiju "svježu krv", a to u kombinaciji sa Sergiom Busquetsom znači da su Španci u stanju da nevjerovatno dobro drže loptu i izmore svoje rivale.

Problemi sa kojima će se Enrique suočiti su u napadu gdje nedostaje pravih rješenja. Čini se da je Alvaro Morata bolji sa klupe nego kao starter, a Ansu Fati i Ferran Torres će djelovati po krilima. Odbrana je svakako najslabiji dio tima i bit će zanimljivo vidjeti šta je Enrique spremio s obzirom da se (pre)lako odrekao Sergia Ramosa.

Na posljednjem Svjetskom prvenstvu Njemačka je ispala u grupnoj fazi i sada s dosta izmijenjenom ekipom pokušat će iz drugog plana napraviti nešto više, jer nisu u najužem krugu favorita.

Hansi Flick je dodao malo taktičke sofisticiranosti Nijemcima, koji nemaju toliko velikih zvijezda, a najjači dio tima je srednji red u kojem su Joshua Kimmicha, Ilkay Gundogan i Leon Goretzka, dok se u napadu nametnuo mladi as Bayerna Jamal Musiala.

Leroy Sane, Timo Werner, Serge Gnabry borit će se za preostala mjesta u napadu.

Kostarika je 2014. godine senzacionalno stigla do četvrtfinala Svjetskog prvenstva, ali 2018. takmičenje su okončale u grupnoj fazi, što je za očekivati da se desi i ovaj put.

U pripremnim utakmicama za Svjetsko prvenstvo najčešće su igrali u formacijama 5-4-1, 4-3-3 i 4-4-2, a glavna zvijezda tima pored golmana Keylora Navasa je Joel Campbell. Bryan Ruiz vjerovatno neće biti starter s obzirom da ima 37 godina, a dosta se očekuje i od Jewisona Bennetta, koji je u junu napunio 18 godina.

Japan je tri puta igrao osminu finala Svjetskih prvenstava - 2002., 2010. i 2018. godine, ali u ovoj grupi potrebno im je pravo čudo da to ponove.

Plavi samuraji su uvijek imali vrsne driblere i tehničare, ali fizička inferiornost i razlika u visini i snazi u odnosu na ostale ekipe obično je bila nepremostiva prepreka.

Igrači kao što su Takefusa Kubo, Kaoru Mitoma i Reo Hatate obećavaju atraktivnu igru Japanaca, a glavna uzdanica ipak bi trebao biti Daichi Kamada, dok u odbrani caruje sjajni defanzivac Arsenala Takehiro Tomiyasu.

Raspored:

23. novembar:

14:00 Njemačka - Japan

17:00 Španija – Kostarika

27. novembar:

11:00 Japan – Kostarika

20:00 Španija - Njemačka

30. novembar:

20:00 Japan - Španija

20:00 Kostarika - Njemačka