Niko nije odgovarao
157

Prije 15 godina u Širokom Brijegu je ubijen Vedran Puljić, na pravdu i istinu još se čeka

H. H.
Foto: FK Sarajevo
Foto: FK Sarajevo
Na današnji dan prije 15 godina na ulicama Širokog Brijega ubijen je navijač Fudbalskog kluba Sarajevo Vedran Puljić.
Za njegovo ubistvo, koje se dogodilo 4. oktobra 2009. godine, još uvijek niko nije odgovarao te je poražavajuće da se ubica i danas još uvijek slobodno kreće.

Ubistvo se dogodilo uoči utakmice između Širokog Brijega i Sarajeva koja na kraju tog dana nije ni odigrana. Tokom nereda ranjeno je šest osoba.

Početkom 2022. godine Županijski sud u Splitu pravomoćno je oslobodio Olivera Knezovića za ubistvo Puljića, a u ponovljenom suđenju koje je održano krajem 2023. godine sud je donio presudu kojom je Knezović ponovo oslobođen optužbi za pokušaj ubistva. Riječ je o nepravomoćnoj presudi.

Suđenje Knezoviću počelo je prije devet godina, a Županijski sud u Splitu je u februaru 2022. godine konačno donio odluku. Poražavajuće je da je Knezović oslobođen za ubistvo, što je bila druga tačka optužnice.

Najvatreniji navijači FK Sarajevo u više navrata su istakli da je za ubistvo odgovoran MUP Zapadnohercegovačkog kantona.

"I danas nakon 15 godina se sjećamo našeg Vedrana i tražimo istinu i pravdu. Počivaj u miru", poručili su iz FK Sarajevo.

S druge strane, najvatreniji navijači Sarajeva, popularne Horde zla pozvale su sve bordo pristalice da dođu na okupljanje, od 16:30 do 17 sati ispred groblja Bare kako bi na dostojanstven način odali počast tragično ubijenom Puljiću.