Nogomet
213

Ratoborni veznjak: Mato Jajalo može biti od velike koristi bh. reprezentaciji

Piše: Edin Isanović
Mato Jajalo i Messi (Foto: EPA)
Mato Jajalo i Messi (Foto: EPA)
U Nogometni savez BiH u petak je stigla zvanična potvrda da Mato Jajalo može nastupati za nacionalni tim BiH. FIFA Komitet za status igrača prihvatio je zahtjev koji su uputili NSBiH i Jajalo, za promjenu sportskog državljanstva.

Jajalo je aktuelni nogometaš italijanskog Palerma, a rođen je 25. maja 1988. u Jajcu. Prošao je sve hrvatske selekcije, za mladu reprezentaciju je igrao 21 puta (bio i kapiten) i postigao četiri gola.

Upisao je i dva nastupa za seniorski tim (u prijateljskim utakmicama), a debitovao je u okršaju s Argentinom gdje je imao nekoliko uspješnih duela s Messijem.

Ipak, kasnije je izjavio kako u budućnosti želi igrati za bh. reprezentaciju i podnesen je zahtjev za promjenu sportskog državljanstva.

Ovaj vezni igrač u karijeri je prije Palerma igrao za Slaven Belupo, Sienu, Köln (posudba), Sarajevo (posudba) i Rijeku. Ljubitelji nogometa u BiH pamte ga po sjajnim nastupima u dresu tima sa Koševa.

U sredini je igrao u paru s Gojkom Cimirotom koji je kasnije često naglašavao kako je mnogo naučio od aktuelnog igrača Palerma.

Jajalo je ratoborni veznjak, odličnog udarca i sjajnih tehničkih i trkačkih sposobnosti. Veliki je radnik i definitivno može biti od velike koristi selektoru Mehmedu Baždareviću u kvalifikacijama za odlazak na Mundijal koji će se 2018. godine održati u Rusiji.

Poznato je da Zmajevi imaju velikih problema u veznom redu koji je srce svake ekipe. Stoga će ovaj igrač sjajnih trkačkih mogućnosti biti izuzetno važna karika u bh. nacionalnom timu. Selektor Baždarević je nakon osvajanja Kirin kupa u Japanu izjavio kako su igrači koji su osvojili pehar pokazali novi karakter.

U narednom periodu najpopularniju bh. selekciju čekaju teški ispiti u kvalifikacionom putu. Bez dvojbe, Jajalo, Kodro i Milićević mogu biti veliko osvježenje za Zmajeve.