Podnijela ostavku
67

Razočarana Samira Hurem napustila Izvršni odbor FS KS: Besmisleno je dolaziti, a da nemamo uvid u rad

D. P.
Foto: Nogometni savez BiH
Foto: Nogometni savez BiH
Proslavljena nogometna trenerica i doskorašnja selektorka ženske nogometne reprezentacije Bosne i Herceogvine Samira Hurem podnijela je ostavku na poziciju članice Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo

Hurem je u saopćenju za javnost otkrila razočarenje radom i poručila kako podnosi ostavku u Izvršnom odboru Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo. Ostavku je, kako navodi, podnijela iz ličnih, moralnih i sportskih razloga.

Trofejna trenerica tvrdi da je obesmislen rad svih koji su kao predstavnici klubova izabrani u Izvršni odbor, te da je besnisleno dolaziti na sjednice, a da kao član IO nema uvid u rad Fudbalskog saveza KS. Tekst saopćenja prenosimo u cijelosti:

"Iz razloga koje ću u obrazloženju moje konačne odluke navesti, a iz kojih nisam ni dolazila na posljednje sjednice IO FSKS, želim da vas obavjestim da podnosim ostavku na poziciju člana Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo i ne želim učestvovati u daljem radu.

Ostavku podnosim iz ličnih, moralnih i sportskih razloga. Prvenstveno zbog toga što je obesmislen rad svih nas koji smo kao predstavnici klubova izabrani u IO FS KS. Svih nas koji smo sa čisto sportskim motivima došli u IO, jer u ovom savezu klubovi nemaju skoro nikakav uticaj. Uvidom u sastav IO i Skupštine uočljivo je da FS KS vode predstavnici nekoliko udruženja za koje mi članovi Izvršnog odbora nikada nismo dobili zvanične dokumente i nismo znali ko ih predstavlja sve do momenta kada je Ministarstvo Kulture i sporta KS u sve klubove dostavilo dokumentaciju.

Ja sam puno uložila u nogomet, svoje zdravlje sam ugradila u savez i reprezentaciju, praktično i cijeli svoj život. Zbog toga ne želim dozvoliti da se neko ko rukovodi sa FS KS igra sa mojim imenom, ali i imenima naših najvećih klubova kao što su Sarajevo, Željezničar, Famos, Unis, Radnik... i naravno SFK 2000 koji je naš najveći ženski klub i ne samo to, nego klub sa najviše titula u BiH.

Besmisleno je dolaziti na sjednice i učestvovati u radu a da ja i većina ostalih članova Izvršnog odbora uopće nemamo uvid u rad FSKS ni u dokumente. Većina toga se obično nametne na licu mjesta, a moje lično dostojanstvo i dugodišnja sportska karijera na kojoj nema ni jedne mrlje, ne dozvoljavaju mi da budem nijemi posmatrač, da pristajem na servirano i u konačnici ne želim da budem egzekutor nečijih zamisli.

Željela sam dati doprinos nogometu, posebno doprinos ženskom nogometu, ali nisam uspjela i iz Izvršnog odbora FSKS odlazim kao ponosna sportistkinja koja nogomet diše punim plućima, ali i potpuno razočarana stanjem jer od nepravde nisam uspjela zaštititi ni samu sebe pa tako nisam mogla ni druge. Konačno sam shvatila da je to nemoguće u okruženju ovog saveza gdje su klubovi potpuno bespomoćni a trebalo bi da budu odlučujući faktor.

Na kraju želim istaknuti kako nisam željela nikoga lično povrijediti, iako sam ovaj tekst napisala pod emocijama protkanim mislima o mojih gotovo 50 godina u fudbalu i sportu. Isto tako sam svjesna činjenice da ovako više ne ide u glavnom gradu naše države i Kantonu Sarajevo koji trebaju biti perjanica svih pozitivnih elemanata u našem nogometu, a sa trenutnim stanjem je sve osim toga.

Svim kolegama želim dobro zdravlje i svaku sreću, a nogometu u Fudbalskom savezu Kantona Sarajevo neku novu energiju, čestit rad u potpunosti zasnovan na propisima, veću snagu i značaj klubova, iskrene i nekompromitirane sportiste na pravim mjestima", navela je Samira Hurem u saopćenju.

Podsjetimo, prije nekoliko dana na istu funkciju ostavku je podnio ii dugogodišnji sportski radnik te predstavnik GFC-a Jasmin Ligata. Hurem i Ligata su bili jedini predstavnici premijerligaša u Izvršnom odboru FS KS.