Igrao na Koševu
33

Sarajlija kreirao najveću senzaciju nogometnih kvalfiikacija za Svjetsko prvenstvo

D. P.
Slavlje Talajića s nogometašima u svlačionici (Foto: NS Bahreina)
Slavlje Talajića s nogometašima u svlačionici (Foto: NS Bahreina)
Apsolutnu senzaciju napravili su nogometaši Bahreina koji su danas rezultatom 1:0 savladali selekciju Australije na gostovanju i tako na sjajan način započeli finalnu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Azija je najbliža tome da svijetu predstavi koje će to selekcije igrati na nogometnom Mundijalu koji se za dvije godine održava u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi, jer su kvalifikacije stigle do treće, posljednje runde.

Selekcije su podijeljene u tri grupe, a iz svake će prvoplasirane dvije selekcije od šest u grupi proći direktno na Svjetsko prvenstvo, dok će one koje zauzmu treće i četvrto mjesto u grupi igrati play-off.

Nogometaši Bahreina priredili su daleko najveću senzaciju sve tri runde kvalifikacija u Aziji jer su danas rezultatom 1:0 u gostima savladali favorizovanu Australiju, koju svi već vide na Mundijalu.

Selektor ove reprezentacije je rođeni Sarajlija i nekadašnji golman Sarajeva Dragan Talajić. Ovaj 59-godišnji branio je za Sarajevo između 1984. i 1987. godine, a onda je najveći dio karijere proveo u azijskom nogometu gdje je vodio brojne klubove i reprezentacije.

Prethodne dvije godine Talajić je proveo kao tehnički direktor reprezentacije Bahreina, a početkom ove godine dobio je šansu da preuzme tim s kojim traži historijski uspjeh i plasman na Svjetsko prvenstvo.

Bahrein je savladao Australiju rezultatom 1:0, a jedini gol na utakmici je ustvari autogol Sheffieldovog defanzivca Harryja Souttara iz 89. minute.

Podsjetimo, veliko iznenađenje napravila je i reprezentacija Palestine koja je odnijela vrijedan i za mnoge nedostižan bod iz Južne Koreje kod apsolutnog favorita za odlazak na Mundijal.