Čeka ga nagrada
106

Selektor Španije zarađuje "siću", a stvorio je silnu ekipu: Sada će dobiti trostruko bolji ugovor

D. P.
De la Fuente stvara moćan tim (Foto: EPA-EFE)
De la Fuente stvara moćan tim (Foto: EPA-EFE)
Selektor nogometne reprezentacije Španije Luis de la Fuente, nakon sjajnih nastupa njegovog tima na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, dobit će znatno povećanje plate.

Španci su šokirali svijet kada su, pored brojnih trenerskih zvijezda koje imaju, za selektora imenovali dotadašnjeg anonimusa i čovjeka koji je vodio omladinske selekcije Crvene furije.

No, znali su u savezu šta rade, pa je tako De la Fuente stvorio pravu "mašineriju" koja je razbila sve protivnike na Euru i došla nadomak titule prvaka Evrope. Španija trenutno igra najbolji nogomet u Evropi, a to će se osjetiti i na "težini" novčanika iskusnog selektora.

Nevjerovatno zvuči podatak da je De la Fuente među slabije plaćenim selektorima na Euru. Ukoliko je vjerovati španskom listu AS, De la Fuente zarađuje "samo" 600.000 eura godišnje na klupi Španije.

Poređenja radi, selektor Engleske Gareth Southgate, koji će biti rival u finalu Evropskog prvenstva, zarađuje 5,8 miliona eura godišnje, a Nijemac Julian Nagelsmann zarađuje 4,8 miliona eura godišnje.

Ispred De la Fuentea su i selektori Hrvatske, Srbije, Turske, Belgije, Ukrajine, Danske i brojnih drugih reprezentacija, ali to će se uskoro promijeniti. Španski mediji navode da je dogovoreno produženje saradnje koje bi trebalo biti ozvaničeno nakon Evropskog prvenstva.

De la Fuentea čeka trostruko veća plata i četverogodišnji ugovor. Imat će 1,8 miliona eura godišnje, a vodit će Španiju u naredna dva ciklusa za Svjetsko prvenstvo 2026. i Evropsko prvenstvo 2028. godine. Ako nastavi s ovakvim razvojem svojih zamisli, ne bi bilo čudno ni ako osvoji koji trofej sa Crvenom furijom.