Zatvaraju trening centar
62

Šestostruki šampion Francuske postao amaterski klub, raskinuti ugovori sa svim igračima

N. M.
Foto: Facebook/ Girondins de Bordeaux
Foto: Facebook/ Girondins de Bordeaux
Šestostruki nogometni prvak Francuske Bordeaux od danas prestaje postojati kao profesionalni klub, pošto su Žirondinci odlučili odreći se tog statusa nakon ogromnih problema.
Prije dva dana je Bordeaux zbog finansijskih problema izbačen u treću ligu, a danas je stigla vijest da klub prestaje postojati kao profesionalan.
U Bordeauxu nisu željeli čekati ročište pred sudom, koji je trebao odlučiti hoće li klub proglasiti likvidaciju ili stečaj.

Žirondinci su o svojoj odluci danas obavijestili Nogometni savez Francuske (FFF) te poručili da su ugovori sa svim nogometašima raskinuti.

Također, bit će zatvoren trening centar koji koristi ovaj klub i on više neće biti u upotrebi. Prošle sezone se Bordeaux takmičio u drugoj ligi Francuske i bio je 12. na tabeli.

Bordeaux je šest puta bio prvak Francuske jer je do titule stizao 1950., 1984., 1985., 1987., 1999. i 2009. godine. Četiri puta je Bordeaux osvajao i Kup Francuske, tri puta Liga kup i dva puta Superkup Francuske.

Podsjećamo, za Bordeaux je u sezoni 2022/23 nastupao reprezentativac BiH Anel Ahmedhodžić, kojeg je tada Francuzima posudio švedski Malmo za milion eura.