Sve čari VAR-a
56

Simonsu je poništen, a Rodriju priznat sličan pogodak: Kako je Dumfries smetao golmanu, a Morata nije?

E. B.
Izjednačujući pogodak Španije protiv Gruzije u sinoćnjem duelu osmine finala Eura izazvao je mnogo polemika.

Igrala se 29. minuta, Gruzija je imala prednost rezultatom 1:0, a Španci su dugo pleli mrežu oko njihovog gola.

Rodri je poslao loptu na lijevu stranu do Nice Williamsa koji mu ju je proslijedio nazad. Rodri se sjajnim prvim dodirom namjestio na udarac lijevom nogom i pogodio za 1:1, no Gruzijci, ali i brojni neutralni gledatelji širom svijeta su bili uvjereni da će sudija u VAR sobi Jerome Brisard poništiti pogodak.

Naime, u trenutku kada je Rodri šutirao, u ofsajd poziciji se nalazio Alvaro Morata. Iako nije igrao loptom, nalazio se dovoljno blizu putanji lopte da zasmeta golmanu Giorgiju Mamardashviliju.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Reakcije iz VAR sobe nije bilo, te je glavni sudija meča Francois Letexier pokazao na centar.

Nogometni zaljubljenici širom svijeta su nezadovoljni tom odlukom francuskih arbitara jer je u grupnoj fazi zbog slične situacije poništen pogodak za Nizozemsku protiv Francuske.

Pri rezultatu 0:0 u 68. minuti Memphis Depay je šutirao, Mike Maignan odbranio i lopta je došla do Xavija Simonsa. On je zatresao Maignanovu mrežu, no pogodak je poništen zbog ofsajda u kojem se nalazio Denzel Dumfries.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Dumfries je u trenutku Simonsovog šuta stajao nekoliko metara od Maignana, a VAR sudija Stuart Attwell je nakon dugog gledanja snimka procijenio da mu je Nizozemac zasmetao da interveniše.

Nizozemci su smatrali kako je Dumfries bio dovoljno udaljen od Maignana, te da mu nikako nije mogao smetati i da je shodno tome gol trebao biti priznat.

Nakon sinoćnjeg pogotka Rodrija na sličan način i drugačijeg epiloga sudijske odluke, nema sumnje kako će Nizozemci biti još više razočarani.

Rodrijev pogodak možete vidjeti ovdje, a Simonsov ovdje.