Premijer liga BiH
53

Široki Brijeg pobijedio Željezničar u derbiju i preuzeo prvo mjesto

H. H.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U derbi susretu 14. kola m:tel Premijer lige nogometaši Širokog Brijega su na stadionu Pecara pobijedili Željezničar rezultatom 1:0 i ponovo su se vratili na prvu poziciju na tabeli. Plavi su s druge strane vezali drugi uzastopni poraz i do kraja polusezone ih očekuje jako težak raspored.

Domaći su prvi prijetili već u 4. minuti kada je Bagarić pobjegao Kosoriću i šutirao, ali Bender je dobro odbranio. Sve je moglo biti drugačije da je u 15. minuti Željo iskoristio kolosalnu šansu.

Štilić je ubacio iz kornera, Santos je s prve stative prebacio u sredinu, lopta je došla do Amoaha koji je bio sam na petercu, ali je iz voleja šutirao visoko preko gola.

Široki je uzvratio u 24. minuti nakon udarca Mašića glavom poslije kornera, ali je Kosorić spasio i izbio loptu koja je išla prema golu. Domaći su u tim trenucima dominirali i napadali, ali prijetio je i Željo u 39. minuti kada je Amoah glavom sa sedam-osam metara šutirao ravno u golmana Širokog Brijega.

U 43. minuti dosuđen je jedanaesterac za Široki Brijeg. Kosorić je napravio veliku grešku, Bagarić je uzeo loptu i krenuo prema golu Plavih, Drina ga je s leđa srušio i sudija Petrović je pokazao na bijelu tačku.

Vukoja je šutirao, ali Bender ga je pročitao i sjajno odbranio, te su na poluvremenu mreže mirovale.

Široki Brijege je pritiskao i u nastavku, a novu veliku šansu propustili su u 59. minuti. Oliveira je ostao sam na drugoj stativi nakon ubačaja iz slobodnog udarca, ali je sa svega nekoliko metara prebacio gol.

Konačno, terensku nadmoć tim sa Pecare je krunisao dvije minute kasnije. Bagarić je prošao po lijevoj strani i šutirao, lopta je na putu do gola pogodila Kosorića i prevarila Bendera za 1:0.

Do kraja Željo nije napravio nijednu ozbiljnu priliku za izjednačenje i Široki Brijeg je zasluženo slavio u derbiju. U narednom kolu će tim sa Pecare gostovati Leotaru, dok je Željezničar domaćin Veležu.

Rezultat i strijelc:

Široki Brijeg - Željezničar 1:0 (Bagarić 61')

Tabela:

Standings provided by Sofascore