Evropsko prvenstvo
51

Švicarska zakoračila u osminu finala Eura nakon remija sa Škotskom

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Škotske i Švicarske podijelili su bodova na RheinEnergieStadionu u Kölnu u okviru drugog kola Evropskog prvenstva odigravši neriješeno 1:1.

Utakmica je dobro krenula po Škotsku koja je već u 13. minuti došla u vodstvo kada je nesretni Schar promijenio smjer lopte nakon udarca McTominaya kojem je na kraju ipak pripisan pogodak.

Ipak, Švicarska je uspjela izjednačiti u 26. minuti i to nakon što je Shaqiri fantastično pogodio iz velike udaljenosti. Ujedno je 1:1 bio rezultat prvog poluvremena.

U nastavku utakmice obje ekipe su imale po nekoliko dobrih šansi, a najbolju je propustio Hanley za Škotsku kada je u 67. minuti pogodio stativu. Ostalo je konačnih 1:1.

Švicarska je nakon današnjih utakmica na drugom mjestu grupe A sa četiri boda, odnosno dva manje od lidera Njemačke koja se već plasirala u osminu finala. Škotska je na trećem mjestu s jednim osvojenim bodom, dok je Mađarska bez bodova.

U posljednjem kolu sastaju se Švicarska i Njemačka te Mađarska i Škotska, a utakmice su na rasporedu u nedjelju u 21:00 sat.

Rezultat i strijelci:

Škotska - Švicarska 1:1 (McTominay 13' - Shaqiri 26')

Tabela:

Utakmica iz minute u minutu:

90+5' - Utakmica je upravo završila!

90+1' - Odlična prilika za Škotsku! Robertson je dobro probio i ubacio u šesnaesterac, ali je u posljednji trenutak reagovala odbrana Švicarske i otklonila opansost.

90' - Igrat će se još četiri minute.

90' - Dvostruka izmjena kod Škotske. Izašli su McGinn i Adams, a ušli su Christie i Shankland.

90' - Velika šansa za Švicarsku! Amdouni je skočio na centaršut iz slobodnog udarca i pucao glavom, ali je lopta otišla malo pored gola.

86' - Dvostruka izmjena Švicarske. Izašli su Ndoye i Widmer, a ušli su Amdouni i Stergiou.

86' - Žuti karton za Sierra.

83' - Poništen gol za Švicarsku! Embolo je sjajno postigao pogodak u situaciji jedan na jedan s golmanom, ali je prethodno bio u ofsajdu pa je on poništen. Kruzliak je sačekao i VAR provjeru, a na kraju se ponovo ispostavilo da je bio u pravu.

79' - Izmjena i u Škotskoj. McLean ulazi, a izlazi Gilmour.

75' - Dvostruka izmjena u Švicarskoj. Izašli su Freuler i Vargas, a ušli su Sierro i Rieder.

72' - Ponovo žuti karton za Škotsku. Ovaj put javna opomena za McGinna.

68' - Škoti dosta nervozni u nastavku meča. Sada je i McKenna dobio žuti karton.

67' - Kakva sreća sada za Švicarsku! Hanley je dobro skočio nakon centaršuta s desne strane i uputio udarac glavom, ali se lopta odbila od stativu i propala je dobra šansa za Škotsku.

66' - Švicarska znatno opasnija, iako Škotska i dalje ima veći posjed lopte.

61' - Promjena i kod Škotlanđana i to prinuđena. Tierney se povrijedio i morao je van igre, a ušao je McKenna.

60' - Izmjena kod Švicaraca. Shaqiri je izašao s terena, a ušao je Embolo.

59' - Velika šansa za Švicarsku! Ndoye je izbio sam pred golmana Škotske, uputio je udarac, ali je lopta otišla malo pored lijeve stative.

56' - Škotska igra malo bolje u drugom poluvremenu. Međutim, bez velikih prilika.

51' - Prvi žuti karton za Škotsku, a dobio ga je McTominay zbog prigovora.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme!

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

45+4' - Gotovo je prvo poluvrijeme!

45' - Sudija je odlučio produžiti prvo poluvrijeme za tri minute.

43' - Finiš je prvog poluvremena u kojem je Švicarska dominirala u svim parametrima igre. Međutim, Škotska i dalje odlično čuva neriješen rezultat.

38' - Sada se utakmica malo primirila, čini se kao da obje selekcije jedva čekaju poluvrijeme.

33' - Poništen pogodak Švicarske! Ndoye je sada uspio postići pogodak, ali je on bio poništen zbog ofsajda. Kruzliak je na trenutak sačekao da situaciju provjeri i VAR, ali on je samo potvrdio prvobitnu odluku sudija na terenu.

32' - Velika šansa za Švicarsku! Odigrali su sjajan kontranapad, a lopta je na kraju došla do Ndoyeja koji vara svog čuvara i šutira, ali je Gunn fenomenalno intervenisao.

31' - Imamo prvi žuti karton na utakmici. Javnu opomenuo je dobio Rodriguez nakon žestokog starta.

26' - GOOOOOL! Švicarska je izjednačila na 1:1, a strijelac je Shaqiri! Velika greška u odbrani Škotske koju kažnjava iskusni Shaqiri. Uputio je bombu s 20-ak metara te postigao fenomenalan pogodak pored nemoćnog golmana.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

23' - Na polovini smo prvog poluvremena. Švicarska sve više pritišće i čeka se prva velika prilika.

18' - Švicarska je preuzela inicijativu nakon primljenog gola, ali su i dalje daleko od gola pa tako još nisu stvorili ozbiljnu priliku.

13' - GOOOOOL! Škotska je povela 1:0 autogolom Schaara! Bio je to odličan kontranapad Škotlanđana te je na kraju lošta došla do McTominaya koji odmah šutira. Schar je u pokušaju da spriječi pogodak skrenuo putanju lopte i ona je završila u mreži iza golmana Švicarske.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

11' - Uspavanka na RheinEnergieStadionu u Kölnu. Ekipe su potpuno bezopasne te nema još niti jednog šuta ni u okvir ni pored gola obje selekcije.

6' - Početno ispitivanje snaga. Škotska ima za nijansu veći posjed lopte, ali se uglavnom igra na sredini terena.

1' - Počela je utakmica! Na tribinama je vatrena atmosfera, a posebno su raspoloženi škotski navijači.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

20:55 - Glavni sudija večerašnje utakmice je Ivan Kruzliak iz Slovačke. Sve je spremno za početak susreta.

20:50 - Švicarska ulazi u utakmicu kao favorit, a nalaze se i u komotnoj situaciji budući da su u prvom kolu savladali Mađarsku sa 3:1. S druge strane, Škotska je izgubila od Njemačke tako da večeras imaju imperativ da pruže što bolju partiju i ne dožive poraz kako bi u posljednjem kolu protiv Mađarske tražili prolaz u osminu finala Eura.

20:45 - Stigli su nam i sastavi. Škotska će igrati u formaciji 5-4-1, a u startnoj postavi su: Gunn, Robertson, Tierney, Hanley, Hendry, Ralston, McGinn, McGregor, Gilmour, Mctominay i Adams.

S druge strane, Švicarska će igrati u formaciji 3-4-2-1. U prvom timu su: Sommer, Rodriguez, Akanji, Schar, Shaqiri, Freuler, Yhaka, Widmer, Vargas, Aebischer i Ndoye.

20:40 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice drugog kola Evropskog prvenstva između Škotske i Švicarske. Utakmica se igra večeras od 21:00 sat na RheinEnergieStadionu u Kölnu.