Strašna poruka
112

Sramotna koreografija Legijinih navijača sa "svinjom za izbjeglice": Iza svega je Pakt o migracijama

D. P.
Foto: Tifo Network
Foto: Tifo Network
Tokom prethodnog vikenda ozloglašeni navijači varšavske Legije istaknuli su sramotnu koreografiju i njom uzbudili cijelu Evropu. Radi se o skandaloznoj poruci za izbjeglice u EU.
Navijači Legije iz utakmice u utakmicu znaju oduševiti cijeli svijet impresivnim koreografijama, no ovoga puta njihova poruka je zgrozila veći dio svijeta. Radi se o poruci za izbjeglice koje dolaze iz muslimanskih zemalja.

Preko cijele tribine istaknuta je koreografija na kojoj piše "Izbjeglice, dobrodošle", a iznad natpisa naslikani su dvojica muškaraca naoružani čekićem i bejzbol palicom te žena koja drži svinjsku glavu.

Akcija je usmjerena na izbjeglice koje uglavnom dolaze iz muslimanskih zemalja u kojima je zabranjeno jesti svinjsko meso.

Kako otkrivaju poljski mediji, iza svega stoji usvajanje Pakta o migracijama i azilu, kojeg je Evropski parlament usvojio na zasjedanju u aprilu. Na ovaj način pristalice varšavskog tima poslale su signal vladi da se oštro protive usvajanju migracijskog pakta, koji primorava Poljsku da prihvati veći broj ilegalnih migranata.

Među onima koji su se najoštrije protivili ovoj odluci Evropskog parlamenta bio je i mađarski premijer Viktor Orban koji je poručio da je "Pakt o migracijama još jedan ekser u kovčeg Evropske unije".

Inače, radi se o utakmici prvog kola nove sezone poljske Ekstraklase u kojoj je Legia upisala pobjedu protiv Zaglebija iz Lubina rezultatom 2:0.

[TWITTER]1814733993427735037[/TWITTER]

Iako to rezultat ne govori, domaćin je na jedvite jade došao do pobjede golovima u posljednje četiri minute utakmice iako je tokom većeg dijela susreta imao igrača više. Na golu gostujućeg tima stajao je bosanskohercegovački veteran Jasmin Burić.