Potpisan sporazum
1

Stadion Bilino Polje u Zenici bit će rekonstruisan do utakmica Lige nacija u septembru

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U zgradi Gradske uprave Zenica danas je potpisan aneks ugovora o saradnji Grada Zenice i Nogometnog saveza BiH kojim je definisana rekonstrukcija Bilinog Polja za predstojeće utakmice Lige nacija.

Današnjem potpisivanju prisustvovali su Adnan Džemidžić, generalni sekretar NSBiH i gradonačelnik Fuad Kasumović sa svojim pomoćnicima.

Potpisivanje ugovora je uslijedilo nakon što je UEFA postavila nove kriterije za infrastrukturu stadiona na kojima se odigravaju utakmice Lige nacije pa će do septembra morati biti urađeni svi radovi koji se tiče obnove krova, tribina, semafora i drugih objekata.

Gradonačelnik Kasumović je kazao da je Grad Zenica prije deset godina potpisao sporazum sa NSBIH te da stadion sada treba doraditi kako bi dobio licencu za predstojeća takmičenja reprezentacije.

"Naš sporazum je definisao investciije na način da grad ulaže 49 posto, a 51 posto NSBiH. Ovi radovi koji se trebaju raditi trebaju se završiti do septembra. Mi želimo da reprezentacija bude u Zenici. Ja sam ubijeđen da ćemo to na vrijeme uraditi i sretni smo da je reprezentacija kod nas", kazao je Kasumović.

Na pitanje da li će Bilino Polje dobiti status nacionalnog stadiona, Kasumović je kazao:

"Ja sam kao gradonačelnik prije nepune 4,5 godine poslao ponudu savezu da Bilino Polje bude nacionalni stadion. Ja ne odlučujem o tome i vjerovatno se o tome razmatra", a potom je prokomentarisao i proces oko dogradnje Trening centra NSBiH:

"Trenutno se pribavljaju dozvole. Nogometni savez u Zenici želi izgraditi infrastrukturu za sve selekcije reprezentacije, a mi ćemo pomoći u svakom smislu."

Džemidžić je kazao da je Bilino Polje kuća reprezentacije gdje je odigran najveći broj utakmica, a da će u ovom ciklusu ugostiti Njemačku, Nizozemsku i Mađarsku.

"Naša naredna utakmica je 11. oktobra sa Njemačkom. Mi moramo uraditi tehničke zahvate na krovu, tribinama, semaforu, ali i druge radove koje ćemo morati uraditi do tada. Pokušavamo svima da damo doživljaj utakmice, u narednom periodu će sve mreže sa tribina biti skinute kako bi svi ugodnije gledali utakmicu i uživali u tome", kazao je Džemidžić.

Dodao je da o iznosu investicije nw može govoriti jer je promjenjiva shodno dešavanjima na tržištu, ali da postoji okvir i da je najbitnije završiti radove.

O Bilinom Polju kao nacionalnom stadionu kazao je da su u toku razgovori.

"Intencija NSBiH je da se napravi nacionalni stadion. Mi razgovaramo, kao i sa gradonačelnikom Zenice i Gradskom upravom. Uskoro ćemo izaći sa rezultatom i oko toga. BiH mora imati svoj nacionalni stadion", zaključio je Džemidžić.