Prisjetimo se tragedije
221

Sudija "neprijatelj Hrvatske" žestoko je osakatio Željezničar usred Sarajeva u Ligi prvaka

D. P.
Makkelie je prvenstveno zbog nadoknade krivac za Hrvate (Foto: EPA-EFE)
Makkelie je prvenstveno zbog nadoknade krivac za Hrvate (Foto: EPA-EFE)
Nizozemski sudija Danny Makkelie preko noći postao je pravi neprijatelj javnosti u Hrvatskoj, a na svojim internacionalnim počecima uspio je žestoko oštetiti Željezničar usred Sarajeva.
Nizozemac trenutno važi za UEFA-inog i FIFA-inog čovjeka od povjerenja i sudiju koji dobija priliku dijeliti pravdu na najvažnijim utakmicama. No, često je znao izazvati pravu buru svojim sudijskim odlukama, a navijači Željezničara ga posebno pamte.

Hrvatska javnost Makkelieja je okarakterisala kao "neprijatelja", nakon što je za skoro svaki start izabranika Zlatka Dalića dijelio žute kartone, a na kraju nadoknadio iznenađujućih osam minuta, a Italijani su upravo u posljednjim trenucima nadoknade postigli gol i tako najvjerovatnije izbacili Hrvatsku s Evropskog prvenstva.

"Utjecao je sudija sigurno, definitivno. Ne znam gdje je našao osam minuta uopšte... Međutim, ja govorim to pet godina, da smo mi mali za njih i da se borimo sami. Ipak, šta god govorim, govorim u vjetar i ispadam smiješan. Ne može biti osam minuta nadoknade, zbog čega? Faul, prekidi", poručio je ogorčeni selektor Hrvatske Zlatko Dalić.

No, prisjetimo se i kako je osakatio Željezničar na Koševu i to u Ligi prvaka 2012. godine. Tih godina Makkelie je počinjao internacionalnu sudijsku karijeru.

Željezničar je igrao protiv Maribora u drugom pretkolu Lige prvaka 2012. godine, a utakmica je odigrana na stadionu Asim Ferhatović Hase 24. jula. Maribor je slavio rezultatom 2:1, ali je slovenački tim utakmicu završio s tri igrača više.

Makkelie je podijelio tri crvena kartona igračima Željezničara (Srđanu Staniću, Benjaminu Čoliću i Muameru Svraki), Plavima je podijelio devet žutih kartona naspram jedan igraču Maribora, a u četiri navrata su domaći tražili i jedanaesterac od kojih se makar dva čine kao izvjesni.

Također, pomoćnik nizozemskog sudije Eldinu Adiloviću je tom prilikom poništio gol zbog ofsajda, ali se činilo kako je tadašnji napadač Željezničara bio u dozvoljenoj situaciji.