Pogodio ga saigrač
145

Pogledajte kakav penal nije dosuđen za PSG u Ligi prvaka, situacija kao s Grbavice

D. P.
Sporna situacija s Emiratesa (Foto: Screenshot)
Sporna situacija s Emiratesa (Foto: Screenshot)
Nogometaši Arsenala sinoć su u derbiju drugog kola Lige prvaka savladali Paris Saint Germain rezultatom 2:0, a situacija koja je sve mogla promijeniti dogodila se u 77. minuti kada gosti nisu dobili jedanaesterac.
Topnici su potpuno zasluženo slavili vrijednu pobjedu. Od prvog momenta su znali šta žele, na vrijeme su postigli dva gola i kontrolisali su zbivanja na terenu tokom cijele utakmice. Međutim, u 77. minuti dogodio se detalj koji je mogao sve promijeniti, a odluka je bila u rukama sudije.

Stoper Arsenala Willy Saliba je intervenisao i pogodio direktno u ispruženu ruku svog saigrača Riccarda Calafiorija.

Na opće zaprepaštenje gostujućih igrača i navijača, glavni sudija Slavko Vinčić iz Slovenije nije pokazao na bijelu tačku, već je autoritativno odmahnuo rukama. Čak je i VAR soba pregledala snimak i potvrđeno je da nema penala.

Snimak pogledajte ovdje.

Iako je ruka bila daleko od tijela, te je Calafiori spriječio da lopta dođe do igrača PSG-a koji je čekao na vrhu kaznenog prostora, slovenački sudija se vodio pravilima da je loptu uputio njegov saigrač, te da je ona išla od gola, a ne prema njemu.

Nevjerovatna slučajnost je da se identična situacija iz WWin lige Bosne i Hercegovine dogodila tokom vikenda i to na Grbavici u pobjedi Željezničara nad Posušjem rezultatom 1:0.

Sporni detalj dogodio se u samoj završnici utakmice kada su gosti tražili penal, a trenutak je privukao veliku pažnju u bh. javnosti jer su mnogi smatrali da je Posušje oštećeno. Jedan od defanzivaca Željezničara je ispucavao loptu iz svog kaznenog prostora, a ona je na putu van njega pogodila Marina Galića.

Gosti su tražili penal, ali je sudija Ernis Džemidžić bez mnogo dilema presudio da to nije prema pravilima dovoljno za jedanaesterac.