Najveća utakmica u BiH
881

Svjetski, a naš: Derbi Sarajeva i Željezničara gledaniji od najvećih utakmica u Srbiji i Hrvatskoj

H. H.
Sarajevski derbi je odigran pred 24.000 gledalaca (Foto: T. S./Klix.ba)
Sarajevski derbi je odigran pred 24.000 gledalaca (Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometaši Sarajeva i Željezničara odigrali su neriješeno 1:1 u okviru 8. kola Wwin lige, a spektakl na Koševu još jednom je potvrdio da se nijedan sportski događaj u BiH ne može porediti sa najvećom klupskom utakmicom bh. nogometa.
Navijači dva najveća bh. kluba priredili su fenomenalnu atmosferu na tribinama koševskog stadiona gdje se skupilo 24.000 gledalaca.

To je više i od nedavno odigranog beogradskog derbija između Partizana i Zvezde (0:4) koju je posmatralo 15.000 gledalaca, te od najvećeg hrvatskog derbija između Dinama i Hajduka (0:1) odigranog u Zagrebu pred 20.500 gledalaca.

To je još jedan dokaz da je sarajevski derbi među najvećim u Evropi, o čemu su svojevremeno izvještavale i napoznatije tifo stranice, te obaveza budućim generacijama nastave baštiniti pozitivan rivalitet koji je prepoznat i van granica BiH.

Inače, sinoćnji meč je ujedno bio i najposjećeniji u aktuelnoj sezoni Wwin lige Bosne i Hercegovine.

Posjetom na derbiju oboren je ovosezonski rekord Wwin lige BiH, koji je tek nekoliko dana držao meč Želje i Zrinjskog (0:2). Taj duel je na Grbavici prošlog vikenda pratilo 13.500 gledalaca.

Rekord na Koševu ove sezone, ne računajući evropske utakmice, jeste brojka od 8.500 gledalaca, koliko ih je posmatralo pobjedu Sarajeva nad Slobodom u 1. kolu od 3:1.

Podsjećamo, duel Sarajeva protiv Aktobea u Evropi je na Koševu pratilo 21.667 gledalaca, a okršaju sa Spartakom iz Trnave svjedočilo je njih 26.756.