Historijska godina
671

Temelji dominacije FK Sarajevo: Blistava jesen najavila zlatno proljeće

Haris Halvadžija
Sarajevo je bez poraza na polusezoni i u kalendarskoj 2020.godini (Foto: FK Sarajevo)
Sarajevo je bez poraza na polusezoni i u kalendarskoj 2020.godini (Foto: FK Sarajevo)
FK Sarajevo treći put uzastopno jesenji je prvak Premijer lige. Bordo tim je bez poraza nakon 19 odigranih kola u šampionatu, a neporažen je i u cijeloj kalendarskoj godini u svim domaćim takmičenjima.

Sa devet bodova prednosti ispred najbližeg pratioca i plasmanom u četvrtfinale Kupa, osvajanje nove duple krune ponovo je glavni cilj na proljeće.

Teško dostižni rekordi

Računajući i tri utakmice odigrane u proljetnom dijelu prošle sezone prije prekida prvenstva i dvije ovosezonske utakmice u Kupu BiH, izabranici Vinka Marinovića nanizali su čak 24 utakmice u Premijer ligi i Kupu bez poraza tokom kalendarske godine, uz impresivni skor od 18 pobjeda i šest remija.

Aktuelni šampion postao je prvi klub u historiji bh. nogometa kojem je pošlo za nogom da već sada više od 365 dana ne zna za poraz u domaćim takmičenjima, a posebno upečatljiva je bila polusezona bez poraza u Premijer ligi. To je nesvakidašnji podvig koji će u budućnosti biti gotovo nedostižan za bilo koji klub, pa i za samo Sarajevo, čak i kad bi formirali "All-star" tim lige.

Jak, čvrst i ambiciozan klub

Iza historijskog uspjeha Bordo tima stoji jak, čvrst i ambiciozan klub, kojeg je kao takvog ustrojila aktuelna Uprava, čija početna pozicija po dolasku na čelo kluba, ruku na srce, nije bila nimalo povoljna. Ipak, izvanrednim rezultatima na zelenom terenu u posljednje tri godine, definitivno su natjerali i najokorjelije neistomišljenike i oponente da im odaju priznanje za sjajan posao.

Nepisano pravilo je da je teže odbraniti naslov prvaka nego ga osvojiti, a Sarajevo je na putu da treći put uzastopno osvoji titulu i time potvrdi dominaciju u bh. nogometu.

Iako se osvajanje titule uzima zdravo za gotovo, čak i među brojim navijačima Sarajeva, koji zbog stabilnije finansijske situacije u odnosu na ostale klubove smatraju da Bordo tim jednostavno mora biti prvak svake sezone, u stvarnosti je svake godine sve teže. Za igrače, za trenere i za sam klub.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Nogomet nikada nije bio egzaktan i novac nužno ne znači zagarantovan uspjeh. Pogotovo iz perspektive Premijer lige BiH u kojoj su razlike u kvalitetu prilično male, a ni platežna moć Sarajeva još uvijek nije tolika da može privući mnogo kvalitetnije nogometaše od premijerligaškog prosjeka.

Istina, stabilna finansijska situacija glavni je preduslov za dobre rezultate, ali teško je u kontinuitetu bilježiti pobjede i ostati na stazi uspjeha. Ovakvo Sarajevo sada svi žele pobijediti i zbog toga se sjajni rezultati nikako se ne mogu uzimati zdravo za gotovo.

Identitet i mentalitet

Ono što se može primijetiti čak i sa strane je, da Sarajevo funkcioniše kao velika porodica. Osjeća se tako. Proslave golova to najbolje pokazuju. Svi u klubu, od većinskog vlasnika upravljačkih uloga, preko Uprave, trenera, igrača, pa do posljednjeg uposlenika dijele istu strast i emocije.

I to je najveća snaga Sarajeva posljednjih godina. Nakon godina lutanja i neuspješnih sezona, Bordo tim je konačno izgradio prepoznatljiv klupski identitet. Igrači su se počeli identifikovati s klupskim vrijednostima i ova generacija nogometaša je kao nijedna prije njih nakon osamostaljenja BiH, uspjela da se izbori s konstantno velikom očekivanjima i pritiskom.

Dobrim rezultatima izgradio se i pobjednički mentalitet, pa je Sarajevo često znalo trijumfovati i kada su ga već mnogi vidjeli na konopcima. Čak i rivali osjećaju određeno strahopoštovanje, a sve su to odlike velikih i uspješnih sportskih kolektiva kakav je definitivno FK Sarajevo posljednjih godina.

Uz sjajnu atmosferu i saradnju među igračima, pozitivni impulsi osjete se i među navijačima koji nakon niza mučnih i turbulentnih godina mogu uživati u idili koju su im podarili njihovi ljubimci.

Generacija za pamćenje

Mnogo je faktora koji mogu utjecati na šampionske performanse i vjerovatnoću pobjede, ali često puta pritisci medija, navijača ili čak samonametnuti pritisak mogu sputati igrače da iz kola u kolo pružaju partije kakve su ih dovele do šampionskih visina.

Zbog toga je ova generacija nogometaša Sarajeva posebna i zaslužuje ogroman respekt, jer bez obzira kakav tim bude klub sa Koševa imao u budućnosti, teško će se ponoviti takav skup karakternih i kvalitetnih igrača koji će biti u stanju pobjeđivati u kontinuitetu.

Vinko Marinović svakako je tu odigrao bitnu ulogu. Svaki trener ima svoju osobnost koju prenosi i na tim, a on je svojom mirnoćom i manirima zadobio naklonost mnogih. I Husref Musemić koji je otvorio šampionski ciklus, ugradio je u ovu ekipu mnogo svoje prepoznatljive energije, a potom je Marinović nastavio na svoj način. Iako su mišljenja uvijek podijeljenja, činjenica je da je Sarajevo nastavilo pobjeđivati.

Šampioni moraju biti adekvatno vođeni na svakodnevnim trenizima, a Marinović očito dobro radi i malo griješi. Biti najbolji, mora ostati glavni motiv za prvaka da održi visok nivo. Jednom kada dostignete vrhunac u sportu, teško je iznova pronaći novu motivaciju, a to za sada uspjeva nogometašima Sarajeva.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Kada dođete u fazu s izgrađenim pobjedničkim mentalitetom i budete prvaci, jasno je da imate dobru grupu igrača. Naredni korak je nadogradnja s jednim ili dva pojačanja koja će ekipu podići na sljedeći nivo i promijeniti dinamiku tima, a u tom segmentu veliki posao je odradio i koordinator sportskog segmenta FK Sarajevo Emir Hadžić.

Kao glavni operativac za transfere nije dozvolio osipanje igračkog kadra i uz ciljana pojačanja u svakom prelaznom roku uspio je zadržati potreban kvalitativni nivo u ekipi, što u bh. nogometnom okruženju, gdje svaki igrač često ide "glavom bez obzira" preko granice, nije nimalo lako.

Uspješnom timu potrebno je uvijek četiri ili pet igrača koji postavljaju standarde, a Sarajevo je imalo sreću da u ovoj generaciji ima takve nogometaše koji uspijevaju i mlađima prenijeti klupske vrijednosti.

Sve su to temelji sada već izvjesne dominacije u domaćim takmičenjima kluba s Koševa i tek će vrijeme potvrditi mjesto u historiji ove ekipe.

Komforna situacija i solidna prednost na tabeli pred nastavak prvenstva, Sarajevu bi trebala omogućiti da već sada "kuje" evropske planove. Nakon što ove sezone nisu uspjeli napraviti toliko željeni iskorak ka grupnoj fazi, u Bordo klubu trebaju razmišljati i djelovati u pravcu formiranja tima za Evropu, kako bi narednog ljeta što spremniji dočekali nove izazove. Jer to je novi naredni veliki cilj i motiv za dalje.

Ipak, pred Bordom timom još uvijek je dug put do nove šampionske titule, ali blistava jesen najavila je zlatno proljeće, za koje se navijači Sarajeva nadaju da će ga dočekati na tribinama koševskog stadiona.