Evropska liga
49

Tok utakmice: LASK - Zrinjski 2:1

K. H.
Foto: Klix.ba
Foto: HŠK Zrinjski/Facebook
Nogometaši Zrinjskog u gostima kod LASK-a u austrijskom Linzu igrali su prvu utakmicu play-offa Evropske lige, a na portalu Klix.ba mogli ste pratiti tekstualni prijenos ovog duela.
Kraj utakmice

Rezultat i strijelci:

LASK - Zrinjski 2:1 (Žulj 4', 12' / Bilbija 71')

90+1' - Velika šansa za LASK! Žulj je mogao kompletirati hat-trick, izašao je sam ispred Marića, ali golman Zrinjskog sjajno brani i spašava svoj tim.

90' - Igrat će se još pet minuta sudijske nadoknade.

86' - Sve manje vremena da vidimo i četvrti gol, Zrinjski ima odličan rezultat, koji će mu ostaviti veliku nadu u revanšu.

82' - Memija je na terenu umjesto Tičinovića, koji je današnji meč igrao na poziciji lijevog beka.

75' - Gol koji je postigao BIlbija u potpunosti će promijeniti i finiš ove utakmice, ali definitivno, uzvratni meč u Mostaru.

LASK - Zrinjski 2:1 (Bilbija 71')

71' - Goooooooooooooool! Zrinjski se vraća! Bilbija je lijepo pogodio nakon uigrane akcije iz slobodnog udarca. Lijepa akcija, Bilbija na kraju u padu pogađa za 2:1.

67' - Kiš i Sabljić na terenu umjesto Malekinušića i Ivančića.

63' - Akcija Zrinjskog, ali golman Lawal je uhvatio loptu ispred Malekinušića.

55' - U prvih 10 minuta durgog poluvremena vidjeli smo tek jednu opasnu situaciju pred golom Zrinjskog, dok Plemići nisu ozbiljnije ugrozili gol domaćeg tima.

53' - U domaćem timu izašli su Usor i Mustapha, a na terenu su Pintor i Goiginer. U redovima Zrinjskog, Ćuže je izašao, a ušao Jukić.

51' - Šansa za LASK, ali na kraju Renner nesebično dodaje do Žulja, no lopta mu je otišla iza leđa i odbrana Zrinjskog je to nekako izbacila.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme, Stanić je na terenu umjesto Ramića u ekipi Zrinjskog.

Poluvrijeme

LASK - Zrinjski 2:0 (Žulj 4', 12')

45' - Igrat će se jedna minuta sudijske nadoknade.

43' - U toku je sami finiš prvog poluvremena, igra se opet presilila na sredinu terena.

38' - Velika šansa za Zrinjski! Ćuže je izašao sam ispred gola LASK-a, ali je njegov prizemni udarac zaustavila stativa! Bila je to fantastična akcija Plemića, ali na kraju nisu uspjeli postići gol.

36' -Solidna šansa za Zrinjski. Glavom je šutirao Batarelo nakon ubačaja Ivančića s lijeve strane, ali je lopta otišla preko gola.

33' - Pao je sada tempo igre, većinom se sve dešava na sredini terena i bez opasnosti pred jednim ili drugim golom.

25' - Malekinušić postiže gol, ali je on poništen zbog nedozvoljene pozicije.

17' - Imali su Malekinušić i Bilbija dvije velike šanse, nisu uspjeli pogoditi, ali je sudija naknadno svirao prekršaj. I da su postili gol, VAR bi sigurno reagovao i poništio gol.

LASK - Zrinjski 2:0 (Žulj 12')

12' - Goooooooool! LASK postiže i drugi gol, opet je strijelac bio Žulj. Još jednom se namjestio, ovaj put s nekih 20-ak metara, a onda preciznim udarcem postigao drugi gol za svoj tim. Veliko vodstvo LASK-a.

10' - Uspio je Zrinjski malo prebaciti loptu na polovinu LASK-a, ali je sve to prošlo bez udarca prema golu ili neke ozbiljnije situacije.

LASK - Zrinjski 1:0 (Žulj 4')

4' - Gooooooooooooool! LASK vodi protiv Zrinjskog, Žulj je pogodio već u 4. minuti. Nakon što mu se lopta odbila na nekih 16 metara od gola, snažno je šutirao i postigao gol za 1:0.

3' - Opasan napad LASK-a na drugoj strani, ali Senić odlično reaguje i izbacuje loptu. Brzo se igra na početku meča. Ubrzo nakon prvog, LASK je imao i drugi opasan napad, no Renner nije prošao i bit će lopta za Plemiće.

2' - Prva šansa za Zrinjski! Malekinušić je šutirao s distance, možda je mogao dodati do Tičinovića koji je bio sam, a lopta odlazi malo van okvira gola. Mogli su Plemići već u 90. sekundi doći do vodstva.

1' - Meč je počeo! S centra su krenuli nogometaši Zrinjskog.

20:55 - Sve je spremno za početak utakmice.

20:55 - Boje LASK-a brani nekada velika nada Hajduka Marin Ljubičić, a od ostalih igrača s ovih prostora tu su i dva bivša igrača Crvene zvezde, Branko Jovičić i FIlip Stojković.

Riječ je o timu čiji igrači prema Transfermarktu na nogometnom tržištu vrijede nepunih 30 miliona eura, tačnije 29,65. Poređenja radi, Zrinjski ima vrijednost od 9,50 miliona eura, no mnogo je primjera kako to apsolutno ništa ne mora značiti kada se dva tima nađu na terenu.

20:50 - U Linzu je trenutno temperatura zraka 29 stepeni, a teren se nalazi u izuzetno dobrom stanju, pa nema sumnje da će igrači i jednog i drugog tima imati sve uslove da prikažu odličnu nogometnu predstavu.

20:45 - Glavni sudija meča je renomirani evropski arbitar Orel Grinfeeld iz Izraela, a pomagat će mu sunarodnjaci Roy Hassan i Idan Yarkon. Četvrti sudija je Gal Leibovitz, također iz Izraela, a u VAR sobi sjede Roi Reinshreiber i Moshe Bohbot.

20:40 - LASK je prošle sezone zauzeo treće mjesto na tabeli austrijske Bundeslige sa 14 bodova zaostatka u odnosu na šampiona Red Bull Salzburg, a, sudeći prema kladionicama, u večerašnjem duelu je favorit.

"Najkvalitetnija su ekipa s kojom do sada igrali i od te tri nabrojane ekipe bolja je s velikom razlikom. Radi se o grupi odličnih pojedinaca koja želi i zna igrati, koja visoko pritišće. Međutim, izazova se ne bojimo", rekao je Rendulić.

Rendulića više od protivnikove jačine zabrinjava to što za njegovu ekipu neće igrati standardni štoperi Slobodan Jakovljević i Hrvoje Barišić, dok je Marin Magdić od ranije povrijeđen.

20:30 - Poznati su sastavi:

Za LASK od prve minute igraju: Lawal, Ziereis, Andrade, Luckeneder, Flecker, Horvath, Jović, Renner, Žulj, Mustapha i Usar.

Zrinjski meč počinje u sastavu: Marić, Tičinović, Batarelo, Senić, Ćorluka, Čanađija, Ivančić, Ramić, Malekinušić, Ćuže i Bilbija.
20:30 - Večerašnji dvomeč s LASK-om će odlučiti da li će Zrinjski igrati grupnu fazu Evropske ili Konferencijske lige. Ukoliko u dvomeču izbaci LASK, Zrinjski će zaigrati u grupama drugog po snazi evropskog klupskog takmičenja, a u slučaju da ispadne, nastavit će takmičenje u grupnoj fazi Konferencijske lige.

Samim tim, jasno je da aktuelni bh. prvak igra za još veći uspjeh našeg nogometa, nakon što su postali prvi put ikad koji će zaigrati u grupnoj fazi jednog od UEFA-inih takmičenja.

20:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice prve utakmice play-offa Evropske lige između LASK Linza i Zrinjskog. Duel se igra s početkom u 21 sat.