Liga prvaka
33

Tok utakmice: Manchester City - Real 4:0

K. H.
Foto: uefa.com
(Foto: EPA-EFE)
Na stadionu Etihad igrao se uzvratni meč polufinala Lige prvaka između Manchester Cityja i Real Madrida, a na portalu Klix.ba mogli ste pratiti tekstualni prijenos ovog duela.
Rezultat i strijelci:

Manchester City - Real Madrid 4:0 (Bernardo Silva 23', 37', Militao a.g. 76', Alvarez 90+1')

Kraj utakmice

90+3' - City se na najbolji mogući način osvetio Realu za prošlogodišnji poraz u polufinalu.

Manchester City - Real Madrid 4:0 (Alavrez 90+1')

90+1' - Goooooooooooooooool! Alvarez postiže i četvrti gol za Manchester City za potpis velike pobjede Građana. Bila je to kombinacija Mahreza, Fodena i Alvareza na kraju.

90' - Igrat će se još tri minute sudijske nadoknade.

86' - City opet čuva loptu i kontroliše finiš meča, sve je jasno na Etihadu.

83' - Velika šansa za Real! Benzema je prvo bio ispred Edersona, ali ga je driblao i otišao previše u stranu, da bi nakon toga Ceballos šutirao, no golman Građana brani.

81' - Igra se u potpunosti umrtvila nakon trećeg pogotka Građana.

78' - Navijači Cityja već slave pobjedu i plasman u finale Lige prvaka.

Manchester City - Real Madrid 3:0 (Militao autogol 77')

77' - Gooooooooooooooool! City je riješio pitanje pobjednika! De Bruyne je ubacio, lopta pogađa Militaoa i vara Courtoisa i sada Građani imaju veliku prednost.

75' - Sada je i Camavinga dobio žuti karton.

73' - Velika šansa za Manchester City! Haaland je izašao sam ispred Courtoisa, ali mu ovaj brani udarac. Lopta se odbila u prečku, a nakon toga u korner.

70' - Iako ima vodstvo od 2:0, City napada, no u drugom poluvremenu nisu imali nijednu pravu šansu. Asensio je ušao u igru umjesto Kroosa.

63' - Prva izmjena na utakmici, a pravi je Ancelotti. Rudiger ulazi umjesto Modrića, što vjerovatno znači da Alaba ide na lijevog beka, a Camavinga u sredinu.

60' - Znatno sporiji ritam utakmice u drugom poluvremenu, a osim šanse Alabe, nismo vidjeli nijednu drugu priliku.

55' - Carvajal ruši Grealisha s leđa i dobija žuti karton.

51' - Velika šansa za Real! Alaba je sjajno šutirao iz slobodnog udarca, lopta je na putu prema golu "lelujala", no Ederson je ipak uspio zaustaviti.

50' - Ruben Dias je dobio žuti karton. Bolja igra Reala u drugom poluvremenu.

47' - Real je odmah u drugom poluvremenu uzeo posjed lopte, za razliku od prvog u kojem nisu mogli doći nikako do "daha".

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. S centra su krenuli igrači Reala.

Prvo poluvrijeme

Statistika nakon prvog poluvremena (uefa.com):

Posjed lopte: 71:29 Šutevi prema golu: 13:1 Napadi: 44:3 Korneri: 5:1 Ukupno dodavanja: 325:102 (Uspješnost: 91 posto:78 posto)

45' - Redaju se šanse pred golom Reala! Sada su imali žestok pritisak koji je trajao 60 sekundi, lopta je kružila po kaznenom prostoru, ali na kraju se Real nekako izvukao i spasio.

42' - City i pored vodstva od 2:0 nastavlja s napadima prema golu Reala i ima znatno veći posjed i dominaciju.

Manchester City - Real Madrid 2:0 (Bernardo Silva 37')

37' - Goooooooooooooooool! Manchester City postiže i drugi gol, sada je glavom pogodio za 2:0. Lopta mu se odbila nakon udarca Gundogana, Courtois je bio van linije, a on loptu šalje pored Militaoa za veliko vodstvo svog tima. Real Madrid je na koljenima!

35' - I to je Real Madrid! Projektil Kroosa s nekih 30 metara, ali prečka je spasila Edersona, koji je vrhovima prstiju malo zakačio loptu. Bila je ovo velika šansa za Real da dođe do izjednačenja.

34' - Prvi korner za Real, koji se izvjesno probudio sada, ali nije bilo opasnosti po gol Manchester Cityja.

33' - Konačno je i Real nešto pokazao. Prvo je Vinicius imao jedan opasan prodor po lijevoj strani, ali ga je zaustavio Walker, da bi nakon toga Ederson istrčao i ispred Benzeme u posljednji trenutak pokupio loptu.

30' - Na internetu se pojavila fotografija koja možda i najbolje pokazuje kako Real izgleda u prvoj pola sata.
27' - Velika šansa za Manchester City! Haaland je šutirao desnom nogom, ali lopta odlazi pored gola Courtoisa. Primio je loptu na vrhu kaznenog prostora, bez previše razmišljanja odmah šutirao, no nije bio precizan.

Manchester City - Real Madrid 1:0 (Bernardo Silva 23')

23' - Goooooooooooooooooooooool! Manchester City potpuno zasluženo dolazi do vodstva. Nakon lijepe akcije, De Bruyne je sjajno pronašao Bernarda Silvu, a ovaj pogađa prvi ugao Courtoisa za vodstvo od 1:0.

21' - Velika šansa za Manchester City! Haaland je opet glavom šutirao, ali Courtois je sada napravio jednu od najboljih odbrana u karijeri i zaustavio ovaj pokušaj.

[TWITTER]1658916011800764468[/TWITTER]

19' - De Bruyne je sada pokušao uhvatiti Courtoisa "na spavanju", šutirao je direktno iz slobodnog udarca s velike udaljenosti i to nije bilo nimalo loše, ali je otišlo pored gola.

14' - I opet, City dolazi do lopte, Real Madrid nijednom nije prešao centar s loptom na početku utakmice. Posjed lopte u prvih 15 minuta je 79:21.

13' - Velika šansa za Manchester City! Grealish je ubacio s lijeve strane, Haaland je ostao sam u petercu Reala, ali mu je Courtois fenomenalnom odbranom zaustavio pokušaj. Bila je ovo kolosana šansa za Norvežanina.

[TWITTER]1658914207763505171[/TWITTER]

12' - Novi pokušaj domaćih, Stones je šutirao, ali lopta ide daleko od gola.

11'- Opet je De Bruyne centrirao, no Militao i ovaj put odlično reaguje. Samo što igrači Reala krenu u napad, City napravi presing i oduzme im loptu.

8' - Nova prilika za domaće! Rodri se namjestio na desnu nogu i šutirao, ali je lopta otišla pored gola.

7' - Odlična šansa za Manchester City! De Bruyne je dodao do Haalanda koji izlazi sam ispred Courtoisa, ali nakon što ga je driblao, otišao je previše u stranu i nije mogao šutirati prema golu.

5' - Pritisak Cityja, De Bruyne je tražio Haalanda, ali Militao odlično reaguje, nakon čega je Courtois uhvatio loptu.

3' - Prvi pokušaj na utakmici, nakon nešto dužeg posjeda lopte domaćih igrača, Walker je snažno šutirao s distance, ali je nabio visoko iznad prečke.

1' - Utakmica je počela. S centra su krenuli nogometaši Manchester Cityja.

20:55 - Sve je spremno za početak utakmice. Igrači izlaze na teren, a na stadionu Etihad vlada veličanstvena atmosfera.

20:50 - Plasman u finale već je osigurala ekipa Intera, za koju igra kapiten Zmajeva Edin Džeko. Oni su u prvom meču uz pogodak Dijamanta pobijedili Milan sa 2:0, dok su sinoć u uzvratu bili bolji rezultatom 1:0 te s ukupnih 3:0 prošli u finale. Finalni meč se igra 10. juna u Istanbulu.

20:45 - Glavni sudija meča je Szymon Marciniak iz Poljske, a pomagat će mu sunarodnjaci Paweł Sokolnicki i Tomasz Listkiewicz. Četvrti sudija je István Kovács, a u VAR sobi sjede, također Poljaci - Tomasz Kwiatkowski i Bartosz Frankowski.

20:35 - Španski list Marca u najavi susreta govori o neobičnoj tvari koju na svoje tijelo stavljaju igrači Real Madrida.

20:30 - I Cityju i Realu igra samo trijumf kako bi izborili finale budući da više nema pravila gola u gostima, a pobjednik ovog dvomeča pridružit će se u finalu Interu koji je sinoć u gradskom derbiju izbacio Milan.

Realu na ruku ne ide tradicija jer u dosadašnja četiri gostovanja u Ligi prvaka na Etihadu nijednom nije uspio pobijediti, a sada mu za prolazak u regularnom dijelu ili u produžecima igra samo pobjeda.

S druge strane, City se želi revanširati za prošlogodišnje polufinale Lige prvaka protiv Reala kada su imali prednost sve do sudijske nadoknade revanša na Bernabeuu, a onda im je Rodrygo zabio dva gola za produžetke, a onda i Benzema u produžecima za plasman u finale.

20:30 - Poznati su sastavi:

Za Manchester City od prve minute igraju: Ederson - Walker, Dias, Akanji - Stones, Rodri - Silva, Gundogan, De Bruyne, Grealish i Haaland.

Na klupi su: Ortega, Carson, Phillips, Laporte, Alvarez, Gomez, Mahrez, Foden, Palmer i Lewis.

Za Real Madrid od prve minute igraju: Courtois - Carvajal, Militao, Alaba, Camavinga - Valverde, Kroos, Modrić - Rodrygo, Benzema i Vinicius.

Na klupi su: Lunin, Vallejo, Nacho, Hazard, Asensio, Odriozola, Vazquez, Tchouameni, Ceballos, Rudiger, Mendy i Mariano.

20:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos uzvratne utakmice polufinala Lige prvaka između Manchester Cityja i Real Madrida. Nakon prvog meča koji je završio rezultatom 1:1, večeras će se na stadionu Etihad s početkom u 21 sat odlučiti drugi putnik u finale.