Premijer liga BiH
28

Tok utakmice: Sarajevo - Velež 1:0

K. H.
Olimpijski stadion (Foto: I. L./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)
Na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" u Sarajevu igrao se posljednji meč 5. kola Premijer lige BiH između FK Sarajevo i FK Velež, a na portalu Klix.ba mogli ste pratiti tekstualni prijenos ovog duela.
Kraj utakmice

90+4' - Velika šansa i za Sarajevo! Peneranda je nakon soloprodora šutirao, ali lopta ide preko gola.

90+3' - Dobra šansa za Velež! Zvonić je glavom šutirao, ali je lopta otišla visoko preko gola. Čini se da je ovo bila posljednja prilika za Rođene da izbjegnu poraz.

90+3' - Igra se delako od gola Sarajeva.

90' - Igrat će se još četiri minute sudijske nadoknade.

89' - Sami finiš utakmice, Sarajevo čuva stečenu prednost, iako Velež pokušava.

85' - Malo je pao tempo igre, što odgovara Sarajevu koje ima vodstvo od 1:0.

77' - Pokušaj Hasića s distance, ali brani golman Veleža. Lijepo je šutirao iz voleja, no ravno u golmana gostiju.

75' - Ziljkić izlazi iz igre, Peneranda je na terenu u ekipi Sarajeva.

75' - Dobra šansa za Sarajevo! Vrančić je povukao loptu i šutirao, ali brani golman Veleža. Nešto bolja igra Bordo tima u posljednjih pet minuta, iako je Velež prije toga bio vrlo opasan.

70' - Dobra prilika za Sarajevo, Čataković je šutirao iz teške pozicije, ali nije uspio pogoditi. Skratio mu je gol gostujući golman, a na kraju nije bilo prostora da pronađe put do mreže.

68' - Nova gužva u kaznenom prostoru Sarajeva, ali se nekako domaći igrači brane i izbacuju loptu.

67' - Nova dobra šansa za Velež! Oreč se ušetao u kazneni prostor Sarajeva, ali je njegov udarac na kraju blokiran. Bolja igra gostiju iz Mostara.

66' - Opasan napad Veleža, Haskić je malo zakasnio nakon centaršuta s lijeve strane.

63' - Hasić i Vrančić na terenu umjesto Olivere i Avramovskog. Za Hasića je ovo debi u dresu Sarajeva.

58' - Izmjena u ekipi Sarajeva, Čataković je na terenu umjesto Kyeremeha

57' - Žestoki napadi Veleža! Sada su probili po desnoj strani, bila je to povratna lopta za Anđušića, ali njegov udarac, koji je izgledno išao u okvir gola, blokira domaća odbrana.

54' - Opet su gostujući igrači bili u napadu, Haskić je glavom probao, ali nije najbolje zahvatio loptu.

53' - Velika šansa za Velež! Nakon ubačaja iz kornera, Zvonić je ostao sam na drugoj stativi, gol je bio prazan, ali je iskusni štoper promašio loptu i nije je uspio ubaciti u mrežu.

52' - Odmah je Velež krenuo u napad, ali nisu uspjeli doći do brzog poravnanja.

Sarajevo - Velež 1:0 (Olivera 51')

51' - Goooooooooooooool! Sarajevo postiže gol i dolazi u vodstvo od 1:0. Nakon greške u odbrani Veleža, Ziljkić je uzeo loptu i dodao je do Olivere, a ovaj napadač u situaciji jedan na jedan iskusno matira gostujućeg golmana za erupciju oduševljenja domaćih navijača.

48' - Prvi pokušaj u drugom poluvremenu, iz okreta je probao Kyeremeh, ali lopta ide daleko od gola Rođenih.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. S centra su krenuli igrači Veleža.

Poluvrijeme

Igrači Veleža tražili penal zbog igranja rukom, sudija Petrović se nije oglasio

45' - Igrat će se još jedna minuta sudijske nadoknade.

44' - Nova velika šansa za Velež! Mlinarić je sada još jednom sjajno šutirao, ovaj put iz slobodnog udarca, ali je prečka još jednom spasila Bordo tim! I Šahinović je ovaj put malo dirao loptu i sigurno spriječio gol Rođenih.

39' - Korner za Velež, nastala je gužva u petercu Sarajeva, čak su i igrači Veleža tražili penal, ali sudija Petrović je samo odmahnuo rukama. Bio je to, ako je suditi prema onome što smo vidjeli na TV-u, čist penal. Igrač Sarajeva je rukom zaustavio loptu koja je išla u mrežu, a po pravilima, to je trebao biti i direktan crveni karton.

38' - Najbolja prilika za utakmici i to za Velež! Mlinarić je fantastično šutirao s distance, ali prečka spašava gol gostiju. Mogao je ovo biti jedan od kandidata za najljepši gol sezone.

34' - Pao je tempo igre, igra se na sredini terena i većinom igrači Sarajeva pokušavju, ali sve je to jalovo i daleko od gola.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

27' - Probao je sada Jularadžija iz slobodnog udarca, ali lopta ide visoko preko gola.

22' - Nova velika šansa za Sarajevo! Na kraju, šutirao je Ziljkić, a lopta odlazi malo pored gola.

20' - Prvi put smo vidjeli opasnost pred golom Sarajeva, no na kraju golman Šahinović lagano hvata loptu.

17' - Potpuna ofanziva Sarajeva, Avramovski je sada ubacio iz kornera, ali Haskić je izbacio loptu.

16' - Jularadžija je sada šutirao, ali ravno u golmana Hadžikića. Ubrzo nakon toga, nova opasna situacija pred golom Rođenih, ali bez udarca prema golu.

15' - Šansa za Sarajevo! Buljubašić je centrirao nakon što su kratko izveli korner, vrlo lagano smo mogli vidjeti autogol jer je Domić skrenuo loptu prema svom golu, no reagovao je golman Veleža i odbranio.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

11' - Nastavlja Sarajevo s napadima, Avramovski je sada tražio Kyeremeha, ali je golman Veleža dobro istrčao i ovaj put. Od svega, lopta za goste.

8' - Sada je Ziljkić šutirao, ali lopta ide visoko preko gola. Bit će to treći korner za Bordo tim. Prije toga, Oliveira je umalo stigao do lopte i u situaciju jedan na jedan s golmanom Veleža.

7' - Novi opasan napad Sarajeva, sada je Kyeremeh šutirao, no bit će novi korner za Bordo tim. Nakon ubačaja sa strane, nije bilo opasnosti po gol Rođenih.

4' - Ziljkić je lijepo dodao do Avramovskog, no samo korner za Bordo tim. Nakon što su kratko izveli udarac sa strane, nije bilo veće opasnosti po gol Veleža.

2' - Velika šansa za Sarajevo! Jularadžija je sačuvao loptu na sredini terena, Buljubašić je dodao do Kyeremeha na desnoj strani, a u nastavku akcije, Beganović je ubacio za Oliveru u sredinu, no udarac glavom je otišao preko gola. Lijepa timska akcija Bordo tima, ali na kraju nisu uspjeli postići gol.

2' - Pritisak Sarajeva od prve minute, odmah se vidi da žele agresivnom igrom doći do prednosti i ranog gola.

1' - Utakmica je počela. S centra su krenuli igrači Sarajeva.

20:55 - Glavni arbitar bit će Dragan Petrović iz Banje Luke

20:50 - "Moramo obratiti pažnju na sebe, svjesni smo šta trebamo ispraviti i na koji način to želimo. Jedna dobra sedmica rada je iza nas. Imamo potpun roster i radna atmosfera je bila na treningu", rekao je Rožman uoči ove utakmice.

S druge strane, u Veležu su veoma optimistični pred večerašnji duel. Rođeni najavljuju pohod na osvajanje sva tri boda.

Ekipu će privremeno voditi Samir Merzić, koji je i najavi utakmicu porukom da Velež uvijek mora ići na pobjedu. Rođeni će se danas zaputiti u Sarajevo.

"Moramo biti hrabri i koncentrisani, jer samo tako možemo napraviti dobar rezutat na utakmici protiv Sarajeva. Mi smo Velež, svaku utakmicu idemo na pobjedu pa tako i protiv Sarajeva", poručio je Merzić.

20:40 - Stari rivali Sarajevo i Velež, u derbiju "Bosne i Hercegovine", sastat će se na Koševu, najvećem bh. stadionu. Oba kluba igraju dobro na startu sezone i eventualna pobjeda priključila bi neki klub vrhu tabele.

Sarajevo se razbudilo dolaskom Simona Rožmana na mjesto trenera i vezalo dvije važne pobjede, dok je Velež, koji je u međuvremenu ostao bez trenera Nedima Jusufbegovića, i dalje neporažen i ima pet bodova na svom kontu.

20:30 - Poznati sastavi

Za Sarajevo od prve minute igraju: Šahinović, Duraković, Oliveira, Kyeremeh, Jularadžija, Beganović, Soldo, Avramovski, Aničić, Buljubašić i Ziljkić.

Klupa: Rogić, Trako, Zeljković, Čataković, Vrančić, Peneranda, Hasić, Radović, Kapetanović, Mulalić i Mustafić.

Na klupi Sarajeva nema Jelić-Balte, Ikića, Šerbečića i Viverosa, za koje se ranije pisalo da ih je trener Rožman prekrižio, dok je od spomenutih igrača na koje "ne računa", samo Zeljković na klupi.

Za Velež meč počinju: Hadžikić, Oreč, Zvonić, Pršeš, Hrkač, Anđušić, Mlinarić, Haskić, Domić, Kadrić i Krajnc.

Klupa: Ribić, Kuko, Peco, Šikalo, Džafić, Šturm, Halilović, Vehabović, Muminović, Arashkevich i Vukčević.

20:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos posljednje utakmice 5. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između FK Sarajevo i FK Velež. Meč se igra na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" u Sarajevu s početkom u 21 sat.