Premijer liga BiH
12

Tok utakmice: Velež - Sarajevo 1:0

N. M.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometaši Veleža i Sarajeva večeras su u Mostaru odigrali derbi 16. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, Rođeni su slavili s minimalnih 1:0, a tekstualni prijenos susreta mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.
Kraj utakmice. Velež je slavio 1:0.

90+3' - Blijedo Sarajevo uopće ne može da stvori pritisak pred golom Rođenih.

90+1' - Četiri minute sudijske nadoknade.

90' - Klafurić je izmjenama potpuno spustio tempo utakmice, Velež je sve bliži pobjedi jer je Sarajevo prilično bezopasno.

88' - Zvonić mijenja Haskića, a Puce Dinu Halilovića.

85' - Preselila se igra na polovinu Rođenih, ali Sarajevo ne uspijeva ozbiljnije ugroziti njihov gol. Dobro se brani Klafurićev tim.

80' - Mlinarić je zamijenio Pecu u timu Veleža.

78' - Poništen gol Sarajeva! Kyeremeh je pogodio, ali je bio u nedozvoljenoj poziciji.

78' - Dino Halilović je zaradio prvi žuti karton na utakmici, a Julardžiju je na terenu zamijenio Avramovski.

77' - Vehabovića je zamijenio Emir Halilović. Prva je to izmjena trenera Veleža Klafurića na ovoj utakmici.

76' - Sarajevo sada juri izjednačenje, ali uglavnom se igra na sredini terena. Ušli smo u posljednjih petnaest minuta susreta.

67' - Dvostruka izmjena u timu Sarajeva. Anđušić i Kyeremeh su zamijenili Hasića i Penarandu.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

66' - S lijeve strane je centrirao Šturm. Lopta se malo odbila od jedenog igrača Sarajeva, a spremno je na petercu dočekuje Vehabović i glavom pogađa za 1:0. Zasluženo vodstvo Rođenih.

65' - GOOOOL! Velež je poveo 1:0! Vehabović!

60' - Velika šansa za Velež! Oreč je sjajno prevario Penarandu i povratnom loptom pronašao Šikala, ali njegov udarac odlično zaustavlja Šahinović.

54' - Prva izmjena na meču. Rožman je na teren poslao Oliveiru, a igru je napustio neprimjetni Čataković.

52' - Velika prilika za Velež! Peco je bio sam na desetak metara od gola Sarajeva, ali šutirao je na nevjerovatno loš način i pogodio igrača gostiju.

50' - Oreč je dobro šutirao s dvadesetak metara, ali dobro postavljeni Šahinović to brani.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

45' - Završeno je prvo poluvrijeme. Mreže miruju u derbiju kola (0:0).

44' - Šturm je dobro centrirao, a malo je nedostajalo Haskiću da zahvati tu loptu glavom. Na kraju ni Peco nije uspio šutirati i Velež je dobio samo korner.

40' - Vehabović se namjestio na volej na 25 metara i raspalio po lopti, ali poslao ju je po sredini gola i Šahinović je uspio odbraniti.

37' - Đuričković u posljednji momenat s glave loptu skida Suljiću i sprječava ga da postigne gol. Laganiji pritisak Veleža u posljednjim minutama.

32' - Suljić šutira s ivice kaznenog prostora, ali bilo je to mlako i Šahinović je bez problema uhvatio loptu. Odmah je na drugoj strani uslijedila šansa za Čatakovića, ali loše je primio loptu i onda se spetljao.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

28' - Hrkaća je pogodila lopta u ruku nakon ubačaja s lijeve strane. Gosti su tražili penal, ali sudija Petrović nije bio tog mišljenja i izignorisao je njihove proteste.

24' - Rođeni potpuno kontrolišu meč posljednjih desetak minuta. Gotovo konstantno se igra na polovini nogometaša Sarajeva.

18' - Velež je sada prvi put zaprijetio! Vehabović je prošao i centrirao, ali Beganović spašava Sarajevo i ispred Suljića izbija loptu u korner.

14' - Na stadion su stigle i Horde zla. Sada podršku navijača ima i Sarajevo, ali se igra polako seli na njegovu polovinu jer se Velež oslobodio pritiska.

12' - Velež je izveo prvi korner na utakmici, ali odbrana Sarajeva je dobro postavljena i nije bilo opasnosti po golmana Šahinovića.

7' - Hasić je sada izblokiran, a onda dalekometni šut Radovića ide dva metra pored stative. Sarajevo je definitivno agilnije u uvodnim minutama.

3' - Prvi opasniji napad imalo je Sarajevo. Centrirao je Beganović, ali uspjeli su domaći otkloniti opasnost nakon što se lopta odbila od jednog nogometaša.

1' - Počeo je derbi na stadionu Rođeni!

17:55 - Nogometaši izlaze na teren, a tribine stadiona Rođeni već su dobro popunjene i domaći će imati veliku podršku navijača na ovoj utakmici.

17:50 - Glavni sudija ove utakmice bit će Dragan Petrović iz Banje Luke, a pomagat će mu Aleksandar Smiljanić (Laktaši) i sugrađanin Nebojša Žugić. Četvrti arbitar je Aleksandar Njegomirović (Prnjavor).

17:45 - Što se tiče međusobnih duela starih rivala, u posljednjih pet smo vidjeli dvije pobjede Veleža, dvije pobjede Sarajeva i jedan remi.

17:40 - Sarajevo ovaj meč dočekuje na trećoj poziciji na premijerligaškoj tabeli s 30 osvojenih bodova, dok je Velež odmah iza - četvrtoplasirani s 26 bodova. U prethodnoj utakmici je Bordo tim deklasirao Tuzla City na Koševu 6:2, dok su Rođeni remizirali sa Širokim Brijegom na Pecari 2:2.

17:35 - Treneri Rođenih Dean Klafurić odabrao je sljedeću startnu postavu za ovaj meč: Osman Hadžikić, Klemen Šturm, Ante Hrkać, De Oliveira Souza Bruno, Ante Oreč, Dino Halilović, Edo Vehabović, Tarik Šikalo, Demir Peco, Asmir Suljić i Nermin Haskić.

S druge strane, trener Sarajeva Simon Rožman pomalo je iznenadio i na klupi je ostavio prvog napadača Renana Oliveiru, a Bordo tim meč počinje sa sljedećih 11: Muhamed Šahinović, Slaviša Radović, Marin Aničić, Miomir Đuričković, Amar Beganović, Edin Julardžija, Muhamed Buljubašić, Mirza Mustafić, Ajdin Hasić, Adalberto Maestre Penaranda i Hamza Čataković. 17:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice 16. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između Veleža i Sarajeva. Susret se igra na stadionu Rođeni s početkom u 18:00 sati.