Kompany nakon Dinama
0

Trener Bayerna otvorio dušu: Moji su izbjeglice iz Konga, kakve sam šanse u životu imao

D. P.
Kompany briljira na početku karijere u Bayernu (Foto: EPA-EFE)
Kompany briljira na početku karijere u Bayernu (Foto: EPA-EFE)
Trener Bayerna Vincent Kompany imao je emotivan istup nakon što je njegov tim s velikih 9:2 savladao Dinamo Zagreb na startu nove sezone Lige prvaka.
Bayern je iznenadio nogometni svijet tokom ljeta nakon što je imenovao Vincenta Kompanyja za novog trenera. Iako se radi o slavnom igraču Manchester Cityja, koji je ostavio dubok trag u engleskom nogometu, stigao je bez ozbiljnog iskustva na trenerskoj poziciji.

Kompany je prošle sezone s Burnleyem ispao iz engleske Premier lige, ali ga je Bayern uprkos tom podatku odlučio imenovati za trenera. Na početku zajedničkog života čini se da stvari funkcionišu na najbolji način i Bavarci nižu pobjede na svim frontovima na startu nove sezone.

Tako je bilo i sinoć, kada je Bayern postigao nevjerovatnih devet golova zagrebačkom Dinamu na startu nove sezone Lige prvaka. Nakon utakmice, Kompanyju su postavili neprijatno pitanje, a odnosi se na tvrdnje mnogih da nije dorastao raditi u takvom velikanu na startu karijere.

Kompanyjev odgovor bio je sjajan. Na krajnje emotivan način povezao je sve ono što mu se događalo u životu i karijeri.

"Reći ću vam nešto samo da pokažem šta je poenta. Rođen sam u Briselu, moj otac je bio izbjeglica iz Konga. Kakve sam šanse imao da uopće zaigram u Premier ligi, da osvojim nešto kao nogometaš, da zaigram za reprezentaciju... Šanse su bile 0,0000 nešto posto. Sada sam trener", rekao je Kompany i nastavio:

"Prestajete li vjerovati u sebe i svoje mogućnosti samo zbog onoga što ljudi govore o vama? Mentalitet je preći preko svega i na kraju ako uspiješ, uspiješ. Uvijek možeš postati bolji. Na društvenim mrežama uvijek možete pronaći takve stvari, tako da ih ne shvatam lično", dodao je Belginajac.

Pred Bayernom su sada dvije vrlo zahtjevne utakmice u Bundesligi jer će na gostovanje Werderu, a onda i zaigrati derbi protiv prvaka Bayera iz Leverkusena.