Guardiolina "desna ruka"
34

Trener koji je šest godina radio u Cityju izbačen iz nogometa, kladio se i koga će klub dovesti

D. P.
Bredice je posljednji angažman imao u Burnleyu (Foto: Manchester City)
Bredice je posljednji angažman imao u Burnleyu (Foto: Manchester City)
Dugogodišnji trener u stručnom štabu Manchester Cityja i nekadašnja "desna ruka" Pepa Guardiole Richard Bredice izbačen je iz nogometa na godinu dana zbog nelegalnog klađenja.

Richard Bredice je posljednju sezonu proveo u Burnleyu, s kojim je ispao iz Premier lige, a prije toga je šest godina radio u Manchester Cityju pomagajući Pepu Guardioli i Manuelu Pellegriniju.

Riječ je o jednom od najuglednijih analitičara u engleskom nogometu, koji nerijetko održava predavanja na temu videoanalize nogometnih utakmica.

Kako prenose engleski mediji, Bredice je izbačen iz nogometa na godinu dana zbog toga što mu je potvrđeno ukupno 456 opklada koje su strogo zabranjene svima involviranima u nogomet. Također, platit će i kaznu od oko 5.000 eura.

Najfrapantnije od svega je to što je dio opklada uplaćivao dok je bio član Manchester Cityja, a kladio se na ulazne i izlazne transfere, za koje se očekuje da ih je znao unaprijed, iako je demantovao da je imao veze s planovima za dovođenje nogometaša.

Ove opklade, a njih ukupno 11, primarno su se odnosile na transfere Cityja, a najistaknutija je ona na koju je uplatio oko 600 eura. Optužen je da je odgovoran za 12 opklada na "povlaštene informacije" zbog kojih je inkasirao više od 20.000 eura.

Također, kladio se i na poraz Manchester Cityja 2017. godine od Šahtara u Ligi prvaka. Uplatio je 50 funti i dobio je jer je Manchester City izgubio utakmicu (2:1) u posljednjem kolu grupne faze nakon što mu bodovi nisu ni trebali za plasman dalje.

Preostale 444 opklade nisu povezane s Manchester Cityjem.