Kvalifikacije za SP
1k

Turska pobijedila Hrvatsku i zakomplikovala grupu I, Srbija slavila u Irskoj i ostala lider grupe D

Piše: E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Večeras je odigrano preostalih devet utakmica osmog kola kvalifikacija za SP.

U grupi D Srbija je gostovala kod Irske u direktnom dvoboju za prvo mjesto. Naši istočni susjedi su pogotkom Kolarova iz 55. minute slavili s minimalnih 1:0, a od 68. minute su igrali bez isključenog Maksimovića. Ovom pobjedom Srbija je otvorila širom vrata Svjetskog prvenstva.

Vels je slavio pobjedu u gostima rezultatom 2:0, a mrežu Moldavije u 80. minuti načeo je Robson-Kanu, a u 90+3. Ramsey je postavio konačan rezultat.

Austrija je remizirala kod kuće sa Gruzijom rezultatom 1:1 (Schaub 43. - Gvilija 8.) i na taj način se i definitivno oprostia od borbe za baraž.

Tabela grupe D:

U grupi F Španija je gostovala Lihtenštajnu i Jehleovu mrežu je napunila do vrha. Morata i Aspas su dali po dva pogotka, a po jedan Ramos, Isco i Silva, te uz autogol Goppela za konačnih 8:0.

Italija je s minimalnih 1:0 savladala Izrael i na taj način ostala u utrci sa Španijom za prvo mjesto. Pogodak odluke postigao je Immobile u 53. minuti.

Makedonija i Albanija su podijelili bodove odigravši 1:1 u Strumici. Gosti su poveli u 53. minuti preko Roshija, a u 78. minuti Trajkovski je iz penala pogodio za konačnih 1:1.

Tabela grupe F:

Derbi grupe I odigran je u Eskisehiru gdje je Turska dočekala Hrvatsku. U veoma uzbudljivom meču viđen je samo jedan pogodak i to u mreži gostiju. Pobjedu Turskoj donio je Tosun u 75. minuti nakon katastrofalne reakcije golmana Subašića. Hrvatska je ovim porazom zakomplikovala situaciju na tabeli jer četiri selekcije sada mogu osvojiti prvo mjesto.

Island je savladao Ukrajinu rezultatom 2:0 i izjednačio se bodovno sa Hrvatskom. Oba pogotka na meču djelo su Sigurdssona iz 47. i 66. minute.

U utakmici koja nije odlučivala ni o čemu Finska je savladala Kosovo u gostima rezultatom 1:0, a strijelac je bio Pukki u 83. minuti.

Tabela grupe I: