Grupa F
775

Turska s dva eurogola i uz mnogo sreće pobijedila Gruziju u sjajnoj utakmici

H. H.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Turske pobijedila je Gruziju rezultatom 3:1 u 1. kolu grupe F i već sada je stigla do važnih bodova u borbi za nokaut fazu.
Bila je to odlična utakmica, obostrano otvorena s obje strane, a vidjeli smo i dva spektakularna gola Turaka koji su im bili dovoljni za važan trijumf.

Turska je prijetila na otvaranju preko Bardakcija i Ayhana koji je sjajnim udarcem pogodio stativu, a onda u 26. minuti nakon odlične akcije Mert Muldur je šutirao iz voleja i postigao sjajan gol za 1:0.

U 28. minuti poništenje gol Yildiza zbog minimalnog ofsajda, a nakon toga probudila se i Gruzija i stigla je do poravnanja.

U 32. minuti nakon ubačaja Kochorashvilija s desne strane, Mikautadze je sjajno pogodio i donio izjednačenje reprezentaciji Gruzije.

Mogli su Gruzijci i do preokreta, ali Mikautadze nije pogodio gol iz odlične situacije s desetak metara.

Drugo poluvrijeme počelo je udarcem Calhanoglua iz slobodnjaka, no golman Gruzije nije se dao iznenaditi. I onda u 66. minuti vidjeli smo najljepši gol dosadašnjeg dijela turnira.

Arda Guler je postigao čudesan gol lijevom nogom sa preko 20 metara za vodstvo Turske protiv Gruzije 2:1.

Gruzija je momentalno mogla uzvraiti, ali nije imala sreće. Kochorashvili je sjajno kombinovao s jednim saigračem i šutirao, ali prečka je spasila Turke.

Duboko u sudijskoj nadoknadi Gruzija je mogla do boda, ali je Kochorashvili iz blizine šutirao pored gola. U 97. miniti Altunashvili je pogodio stativu, a onda je Akaydin fantastično s gol linije spasio Tursku.

Kazna je uslijedila iz kontre kada je Turska na prazan gol postigla pogodak za 3:1, a strijelac je bio Akturkoglu.

U narednom kolu Tursku očekuje duel protiv Portugala, dok će Gruzija odmjeriti snage sa Češkom.

Rezultat i strijelci:

Turska - Gruzija 3:1 (Muldur 25', Guler 65', Akturkoglu 90+8'/ Mikautadze 32')

Tabela: