Svečanost
0

U Konjicu u sklopu Dana državnosti BiH otvoren obnovljeni gradski stadion

A. L.
Svečanom ceremonijom danas je u Konjicu, u sklopu aktivnosti povodom Dana državnosti BiH, otvoren obnovljeni gradski stadion.

"Grad u kojem sam rođen, u kojem živim, grad je industrije, sporta, kulture i umjetnosti, ali prije svega grad dobrih ljudi, koji njeguju istinske vrijednosti. Igman je ljubav koja nas spaja, koju njegujemo, čuvamo i želimo da zajednički unapređujemo svim srcem. Sretan sam i ponosan danas, što možemo reći da su stvoreni uslovi za njegov boljitak, za napredak i što ćemo biti oni koji će pisati njegovu historiju kroz naredne godine. Sretno gradu, Konjičanima i naravno Igmanu", poručio je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić dajući podršku projektu.

Otvorenju je prisustvovao ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Adnan Velagić koji je čestitao gradonačelniku i predsjedniku kluba "na provedenim aktivnostima koje su rezultirale boljim uslovima za nogometaše i sve građane koji Gradski stadion koriste za rekreaciju."

"Ministarstvo je i do sada prepoznavalo aktivan rad lokalnih zajednica i s obzirom da Konjic zaista provodi značajne i kvalitetne aktivnosti, nastavit ćemo podržavati ovakve programe i projekte, kako bi rezultati bili još bolji i još veći", kazao je Velagić.

Prezadovoljan je i predsjednik Igmana Đahid Muratbegović.

"Zajedno smo uspjeli stvoriti evropske uslove za igru. Kako kažu - sloga kuću gradi i iskreno se nadam da ćemo imati još ovakvih svečanosti, da ćemo stvoriti uslove za noćne utakmice i da ćemo već narednog ljeta proslaviti početak naše treće sezone u Premijer ligi", kazao je Muratbegović.

Dugogodišnji trener i legenda konjičkog nogometa Faruk Hadžimešić kaže da ničeg ne bi bilo da nije naklonosti grada, gradonačelnika i predsjednika kluba.

"Zahvaljujem im se na tome, jer Igman je moj život i želim mu sve najbolje. Želim da se u ovim uslovima, koje morate cijeniti, jer ih malo koji klub danas ima na ovakvom nivou, stvore 3-4 prava igrača", kazao je Hadžimešić.

Sjećajući se svih nogometaša i sportskih radnika koji su dali doprinos razvoju Nogometnog kluba Igman, podsjetio je na kojem se nivou u Konjicu decenijama igrao nogomet, s obzirom da je Konjic svojevremeno imao dva fubalera u reprezentaciji bivše Jugoslavije.

Na ceremoniji je prisustvovao i gradonačelnik Osman Ćatić.

"Želim da iskažem zadovoljstvo zbog rezultata koje smo kao tim postigli radom i nastojanjima da stvorimo uslove za takmičenje Nogometnog kluba Igman u prvoj ligi, stvarajući time kvalitetne uslove za angažman većeg broja djece u procesu treniranja. Vrijednost u tom smislu je neprocjenjiva, jer danas imamo preko 300 djece i mladih, i skoro 40 aktivnih ljudi uključenih u rad ovog sportskog kolektiva, koji nas sve zajedno čine ponosnim. Igman je život svih nas koji živimo u ovom gradu i on nas, kao jedna pozitivna priča, apsorbuje sve i pravi snažan tim koji je davao i davat će sve od sebe, da ta pozitivna priča traje i u budućnosti", kazao je Ćatić.

Pioniri Fudbalskog kluba Igman Ibrahim Novalić i Emil Puhalo, koji su danas sa svojim kolegama iz kluba prisustvovali svečanosti, sretni su zbog znatno poboljšanih uslova za treniranje sporta kojem su aktivno posvećeni već šest godina.

"Lijepo je vidjeti da je sve novo i funkcionalno, teren, tribine, unutrašnji prostor. Sada je mnogo bolje i trebamo se potruditi biti još bolji i uspješniji", kazali su.