Bacio se pod voz
463

Udovica bivšeg golmana Barcelone o njegovom samoubistvu: "Bolest ga je dovela do smrti"

H. H.
Enke je patio od depresije, a sve je kulminiralo smrću dvogodišnje kćerke (Foto: Twitter)
Enke je patio od depresije, a sve je kulminiralo smrću dvogodišnje kćerke (Foto: Twitter)
Teresa, udovica bivšeg njemačkog golmana Roberta Enkea, govorila je o tragičnoj smrti bivšeg golmana Barcelone koja se desila 10. novembra 2009. godine.

Robert Enke, koji je imao 32 godine, oduzeo je sebi život bacivši se pod voz na pružnom prelazu u blizini svoje kuće u Neustadtu.

"Robija se ne treba sjećati samo s melanholijom i tugom", izjavila je za Bild Teresa, koja upravlja Fondacijom Robert Enke koja organizira dane mentalnog zdravlja.

Na dan kada bi Enke napunio 47 godina, Teresa je željela da naglasi da "Robi nije bio nesretna osoba" i da bol zbog njegove prerane smrti nikada neće nestati.

"Znao je da bude veoma sretan. I imao je crni smisao za humor, mnogo smo se smijali zajedno. Bolest je dovela do njegove smrti", rekla je udovica bivšeg njemačkog reprezentativnog golmana.

Tereza je sretna što je zahvaljujući radu Fondacije "Robert Enke" bolest prestala biti tabu rema. Novinari sada objektivno pišu na temu depresije, dok se u medijima i klubovima više priča o depresiji nego o fizičkim povredama.

Robert Enke je umro je u 32. godini u "fatalnoj nesreći" koja je nekoliko sati kasnije zvanično potvrđena kao samoubistvo. Policija je pronašla oproštajno pismo, a nešto kasnije se saznalo da je Robert Enke patio od depresije nakon boravka u Barseloni i Fenerbahčeu zbog straha od neuspjeha.

Mentalno zdravlje mu se pogoršalo 2006. godine nakon smrti dvogodišnje kćerke koja je umrla zbog teških problema sa srcem.

Robert Enke je tokom svoje karijere igrao za Carl Zeiss Jenu (1995-1996), Borussiju M'Gladbach (1996-1999), Benficu (1999-2002), Barcelonu (2002-2003), Fenerbahče (2003), Tenerife (2004) i Hannover (2004-2009).