Nakon Eura u Njemačkoj
0

UEFA promijenila pravilo o igranju rukom, evo šta će se sada suditi kao penal

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sudije pod okriljem UEFA-e ubuduće će igranje rukom kakvo se dogodilo na utakmici Njemačke i Španije (pri rezultatu 1:1) u četvrtfinalu Eura sankcionisati jedanaestercem.

Anthony Taylor nije dosudio penal za Njemačku nakon igranja rukom Marca Cucurelle u produžetku pa je Španija prošla u finale zahvaljujući golu Mikela Merina iz 119. minute susreta.

Nijemci su bili bijesni zbog odluke engleskog arbitra koji nije dosudio penal, a ni VAR soba se nije oglasila budući da se smatralo da nema elemenata za penal, no ubuduće će ovakve situacije biti drugačije tretirane i to u korist ekipe koja je u napadu.

Tako je odlučila UEFA-ina sudijska komisija motivisana baš situacijom s posljednjeg Eura.

"Prema najnovijim smjernicama UEFA-e, kontakt ruke i lopte koji zaustavlja udarac na gol treba strože kazniti i u većini slučajeva dosuditi kaznu, osim ako je ruka odbrambenog igrača preblizu tijelu ili u kontaktu s tijelom. U ovom slučaju defanzivac (Cucurella) igra rukom, koja nije preblizu tijela, zaustavlja udarac na gol čineći sebe većim. Tu je trebalo dosuditi penal", navedeno je u dokumentu koji su dobili sve evropski sudije.

Mnogi smatraju da će sada još teže moći procijeniti što je penal, a što ne, a vjerovatno će i sami suci biti zbunjeni nakon nove UEFA-ine smjernice.