Objasnio dijagnozu
40

Ugledni neurohirurg tvrdi da Schumacher nije dobro i da nije mogao biti na kćerkinom vjenčanju

H. H.
Michael sa svojom djecom, Ginom Mariom i Mikom, prije nesreće 2013. (Foto: Twitter)
Michael sa svojom djecom, Ginom Mariom i Mikom, prije nesreće 2013. (Foto: Twitter)
Nekoliko britanskih medija, posebno tabloida, i njemački magazin Bunte prije nekoliko dana objavili su da je Michael Schumacher prisustvovao vjenčanju svoje kćerke Gine Maria održanom na Mallorci prošle sedmice, ali ugledni finski neurohirurg Jussi Posti tvrdi da je takvo što malo vjerovatno.

Sedam dana nakon informacija za koje nema grafičkih dokaza i koje su držane u najstrožoj privatnosti porodice, neurohirurg osporava navedenu informaciju da je Michael prisustvovao svadbi.

Dr. Jussi Posti, zadužen za odjel neurohirurgije i traumatske povrede mozga u Univerzitetskoj bolnici Turku (Finska), sumnja da je legendarni Schumi dovoljno dobro i da je mogao prisustvovati vjenčanju.

"Ako je u njegovoj kući izgrađena bolnica, sa svime oko njega medikalizovanim, čini se da je on tu provodio većinu vremena", navodi Posti za list "Iltalehti".

Finski ljekatr tvrdi da Schumacher na osnovu dostupnih informacija, ne vodi baš aktivan život.

"Sve ukazuje na to da se ne osjeća dobro. Kao bolesnici na krevetu, većina ljudi postaje toliko slaba i nepokretna da ih više nije moguće izvući iz kreveta nakon toliko godina", tvrdi Posti, dajući medicinski argument o Schumacherovom mogućem stanju.

Specijalista priznaje da nema insajderske informacije o Schumijevom stanju, ali otkriva činjenica da gotovo niko drugi ništa ne zna, osim vrlo bliskog kruga porodice i prijatelja.

"To sugeriše da je vjerovatno u istom stanju u posljednjoj deceniji. Sumnjam da se išta iznenada promijenilo u ovoj fazi", kaže on.

"Uobičajeno, pacijenti oporavljaju ono što mogu oporaviti do dvije godine, a onda se obično utvrđuje nivo oporavka. U suštini, ove vrste pacijenata su u najboljem slučaju vrlo eksperimentalni modeli", kaže Finac o oporavku od trauma poput one koju je Schumacher doživio.

Posti kaže da je pročitao da sedmostruki svjetski prvak komunicira očima.

"Postoji nekoliko posljedica oštećenja mozga. Na primjer, povreda može učiniti da pacijent ne želi komunicirati ni sa kim osim sa svojom užom porodicom", objašnjava on. Može se desiti i da niko osim njegove uže porodice ne može dovoljno stimulisati pacijenta da komunicira na smislen način", dodaje o Schumacherovom mogućem stanju.

Stanje Schumachera, koji je stavljen u vještačku komu i podvrgnut nekoliko operacija nakon pada na skijanju je obavijeno velom misterije, a samo kratka saznanja dolaze iz njegovog užeg kruga.

O Nijemcu se brine tim medicinskog osoblja i njegova supruga Corinna, ali zvanične informacije o njegovom stanju nikad nisu objavljene.